ikra i rozmnażanie kakadu
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
ikra i rozmnażanie kakadu
3 dni temu pielęgniczka kakadu złożyła ikrę. Sądzę, że była zapłodniona bo większość z niej była różowa. Przez cały czas dzielnie pilnowała jej a samiec jej pomagał. Dzisiaj zauważyłem, że w tym miejscu, wktórym była przyczepiona do kokosa niem już ikry ale samiczka nadal siedzi pod jednym z nich, a samiec nadal wszystkich odgania (są tak ułożone jeden na drugim, że ma jedną kryjówkę z labiryntami) Czy możliwe jest aby samiczka przeniosła w inne miejsce ikrę, a może już narybek? Czy może ikra została zjedzona a oni tak po prostu nadal sobie pilnują tego miejsca? Napiszcie proszę co i jak?
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: ikra i rozmnażanie kakadu
No właśnie może być tak jak napisałeśdzem3 pisze:Czy możliwe jest aby samiczka przeniosła w inne miejsce ikrę, a może już narybek? Czy może ikra została zjedzona a oni tak po prostu nadal sobie pilnują tego miejsca? Napiszcie proszę co i jak?

-
- Zainteresowany
I mam małe kakadulce nie wiem ile ich jest ale tak na oko około 20 Samiczka dzielnie się nimi opiekuje a samiec jej pomaga z pewnej odległości. Odganiają innych mieszkańców Wczoraj wieczorem wyprowadziła je na spacerek, a dziś od rana pływają teraz są troszkę dalej od kryjówki i samiczka ma więcej roboty bo musi pilnować dookoła siebie. Pięknie wygląda jak łapie je w pyszczek i zanosi w bezpieczne miejsce. Dodam, że dziwię się to jej pierwsze tarło już straciłem nadzieję, że coś w tych kokosach jeszcze jest a tu taki prezent. Mam nadzieję, że odchowa choć kilka sztuk. Jak naładuję baterię to spróbuję zrobić fotki.
Karmię je JBL NovoBaby mam nadzieję, że na razie wystarczy?
Karmię je JBL NovoBaby mam nadzieję, że na razie wystarczy?
-
- Forumowicz
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Możesz spróbować się pobawić i założyć hodowlę artemi - najlepszy pokarm dla przedszkola
-
- Zainteresowany
za mną 2 tarła kakadu i niestety wszystkie małe zjedzone przez neonki i inne gadziny! Teraz jest trzecie i już dzisiaj samiczka wyprowadziła młode na spacerek. Nie wiem czy dobrze zrobiłem (na pewno wbrew sobie ale...) odłowiłem część narybku i zawiesiłem kotnik w baniaku i tam je wpuściłem resztę zostawiłem samicy. Pytanie czy same w kotniku zdołają przeżyć? Czy muszę jakoś wyjątkowo nimi się zajmować poza karmieniem? Czy włożyć im jakąś roślinkę np mech lub coś innego? Czy przeżyją bez samicy?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Roślinka na pewno się przyda ;) Trudno powiedzieć czy przeżyją bez samicy, lecz myślę, że odpowiednio karmione będą się dobrze chować. Na pewno tam nie będą im zagrażać inne ryby ;) Bardzo dobrym pomysłem było zostawienie części maluchów w ogólnym. Będziesz mógł porównać jak będą się sprawować
Życzę powodzenia 

- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Urok zbiorników wielogatunkowychdzem3 pisze:niestety wszystkie małe zjedzone przez neonki i inne gadziny