Glony na nurzańcu pod oświetleniem

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Glony na nurzańcu pod oświetleniem

Post autor: marthinez » 2010-12-23, 22:17

daroo pisze:Witaj marthinez!
Cześć Darek.
Ostatnio na przykładzie swojej kostki przekonałem się co to znaczy kiepska filtracja.
Zachciało mi się skimmera, więc kupiłem sobie kaskadę z takim czymś, HBL-501 (straszy syf, ale za te pieniądze to nie dziwne).
Zdemontowałem kubeł Tetry i załączyłem kaskadę (wcześniej dojrzała w 240 litrach).
Wyraźnie widać, że woda brudniejsza, a co gorsze na roślinach i korzeniach wyskoczyło sporo krasnych i nitek.
Poza tym nie zmieniałem nic.
Stan taki trwa do dziś i się pogarsza pomimo częstszych podmian.
Zamontuję z powrotem kubeł, moze sytuacja ulegnie zmianie.
daroo pisze:mikro nie daję w ogóle - za każdym razem kończyło się to zwiększonym przyrostem nitek.
Wydaje mi się, ze to może być właśnie wskazaniem na problem z filtracją.
Filtr nie jest w stanie przerobić takiej ilości nh4 oraz doc stąd po dodaniu żelaza glon wysypuje.

Przez słabą filtrację może być też problem z cyrkulacją i dobrym rozprowadzanie co2, ale tego nie jestem pewien, bo nie wiem jak to robisz.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Glony na nurzańcu pod oświetleniem

Post autor: Mikos » 2010-12-24, 15:10

Cos chyba jest w tym co pisze mathinez ale nigdy na to nie zwrucilem uwagi. W mojej 240 jak przepustnice kubla ustawialem na polowe to tez walczylem z krasnymi i nitkami a jak mam przepustnice otwarta na max i do tego zaczolem podawac nawozy wedlug zalecen w/w chwastologa zadnych nitek ani krasnych nie uswiadczam jedynie te okrzemki z ktorymi wojna trwa nadal.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

ODPOWIEDZ