Wiatm Tomku - to juz prawie prywatny wątek

ale miejmy nadzieję że też posłuży komuś kto to czyta
OTTO pisze: pan powiedział że faktycznie można dać samą ziemię z piachem, ale po pierwsze nie wiemy jakiego pochodzenia jest ta ziemia (co w niej siedzi) a wiadomo że pochodzą one z kompostowników, poza tym rośliny wyciągną co najlepszy i stanie się ona bezwartościowa
Prawie sie z tym zgadzam

i już wyjaśniam to "prawie" - wiedza na temat pochodzenia ziemi nie jest nam do niczego potrzebna - ziemia ogrodnicza to mieszanka rożnych mas kompostowych stąd jej wielka zasobność w związki mineralne.Wiadomo co w niej siedzi - związki organiczne i nieorganiczne przetworzone przez drobnoustroje i inne robale

W efekcie ich roboty otrzymujemy pełnowartościowa ziemię która ma nam posłużyć jako podłoże w akwarium.
Poza tym ziemia ma doskonałe własciwości absorbujące (bufor) tak jak najlepsze podłoża firmowe i także z powodzeniem nawozy chłonie i je oddaje i chłonie itd....Nie lubie się odnosić do literatury i jej specjalnie cytować ale Diana Walstad bodajże w swojej książce "ekologia roślin wodnych" pisze ze glina jest tak zasobna w żelazo ze w akwarium LT z powodzeniem wystarcza roślinom na kilka/naście (?) lat. A na ile wystarcza najlepsze firmowe podłoże? ;) Tak tylko rzuciłem takie retoryczne pytanie

Tak więc - ja swojego zdania nie zmieniam - obecnie to moje akwarium to już któreś z rzędu i mowa o tym że mogą wyniknąć kłopoty tylko z tego powodu że dajemy ziemię zamiast podłoża firmowego sa dla mnie niezasadne. Kłopoty wynikają z niewiedzy- stosując się do powszechnie znanych zasad startu akwarium na ziemi ryzyko niepowodzenia jest żadne.
OTTO pisze:Nie próbował mi wciskać drogich podkładów, ale zaproponował takie za 30 zł,
No coż - facet tym handluje więc dziwiłbym się gdyby nie próbował sprzedać swojego towaru - on z tego żyje i sprzedawać musi

My jako klienci natomiast możemy kupić jego towar - o ile dojdziemy do wniosku że nas na niego stać . Czyli - jednym słowem - kogo stać kupuje drogie podłoża w sklepie - kogo nie stać ,stawia akwarium taniej z równie dobrymi efektami
OTTO pisze:Wspomniał tez ze ziemia będzie zabarwiać wodę, generalnie powiedział że można tak stosować ale nie każdy sobie z tym poradzi,
Co do barwienia wody - jak juz wcześniej pisałem może tak sie zdarzyć kiedy warstwa żwirku jest za mała - ja u siebie nigdy nie zaobserwowałem istotnej różnicy w odcieniu wody - przy warstwie żwirku średnio 5 cm. Jeśli już mamy wielkiego stracha że jednak...to można przeprowadzić taką pseudo - mineralizacje ziemi - wsypujemy naszą ziemie do wiaderka zalewamy dużą ilością wody mieszamy nasze błotko intensywnie kilka minut i zostawiamy na jakiś czas żeby sie odstało - zlewamy wodę z nierozłożonymi częściami organicznymi a nasze błotko suszymy i wrzucamy do akwarium. Nigdy tego nie robiłem bo mi się najnormalniej nie chciało
OTTO pisze: zaproponował coś takiego
http://www.aquario.pl/naw...nie-500ml-.html
I wiesz co ? W przeliczeniu to na moje akwarium starczyło by to gdzieś nawet na 500 dni, no powiedzmy że zużyłbym to w ciągu roku, to i tak jest zadowalający wynik.
O tym pisałem wyżej jest tez porównywalny preparat Planta Gainer Carbo - jest trochę tańszy niż pokazany przez Ciebie i ma dokładnie to samo działanie.I do tego ma ten plus że jest przyswajalny przez rośliny - masz twardą wodę i rozpuszczenie CO2 nie bedzie łatwe.
OTTO pisze:Spytałem też o testery do wody, ja mam 5 letnie z zooleku ale zakraplacze wiec powiedział że różnie to może z nimi byś po takim czasie trzeba by je porównać, ale tu znów mnie zaskoczył bo są paskowa na których jest kilka pomiarów na raz, czyli Ph, azotany, twardość jedna i druga, on stosuje tylko takie samo-pokazywał mi, fajne to kurcze, no i nie tak drogie, bo
Co do testów paskowych...dla mnie są wątpliwe delikatnie mówiąc..choć lepsze niż żadne - polecam testy kropelkowe Zooleka - najtańsze a działają - są obarczone takim samym błędem jak te droższe - pamiętajmy że to testy amatorskie a nie profesjonalne do używania w laboratoriach - a na nasze potrzeby w sam raz Tobie na początek wystarcza testy na NO3 I PO4 Twardością wody KH i GH będziemy sie zajmować wtedy gdy w grę będzie wchodziła instalacja CO2. Na razie i tak jedziemy na kranexie więc nie ma sensu. Wiesz zresztą jak to jest z takimi super-uniwersalnymi rzeczami..jak są do wszystkiego to są do niczego

takie moje zdanie w tej materii.
OTTO pisze:fajne skałki i kamienie, zwłaszcza podobał mi się duży kamień z dużymi otworami jakby labiryntem, żałuję że nie kupiłem albo przynajmniej fotki nie zrobiłem, doradził mi też gdzie kupić siatkę na tylną szybę i jak ją zamontować żeby mogła zarosnąć mchem.
Przy zakupie fajnych skałek należy zwrócić uwagę na to czy nie bedą nam dodatkowo zatwardzać i tak twardej już wody- mozna to przetestować tzw próbą kwasową - ja stosowałem "aquacid Ph - (minus) zooleka - 4zł chyba kosztuje - to mieszanina stężonych kwasów - kropelka na kamień i jeśli wywołuje reakcję - pieni się syczy itd to kamień sie
nie nadaje do naszego akwarium - jesli zachowuje sie obojętnie to ok. Z tym że ja tam za dużo miejsca na te kamienie nie widzę prawdę mówiąc...no ale jeśli zechcesz to sobie kupisz to co bedzie Ci sie podobało.
OTTO pisze: jakie żarówki energooszczędne bym musiał kupić (parametry) do dodatkowego światła, teraz przez weekend chciałbym się tym pobawić, w tym linku co mi na początku posłałeś z pomysłem na dodatkowe światło ktoś zamontował chyba 6400K, czy takie mogą być ? Ile mają mieć Wat ?
6400K mogą być lepiej gdyby były 6500K - ile wat....tyle żeby po zsumowaniu całego oświetlenia wyszło coś ok 50W ( 0,5 W/L)
Jeśli możesz wcisnać świetlówkę to też fajnie tyle ze otwór do karmienia nie bedzie używany ale to w koncu zaden problem.
OTTO pisze:czy dodatkowe światło -jeśli to będą te 2 energooszczędne to czy mam je podpiąc tak aby się zaświecały razem z tymi oryginalnymi ? Czy mają mieć osobny włącznik i mają być w formie światła awaryjnego z możliwością wyłączenia jeśli światła będzie za dużo ?
Za dużo to nie będzie

można podpiąć tak żeby włączały się razem
OTTO pisze: jak widac na zdjęciu świeciła by konkretnie na przód zbiornika, i czy to dobrze ? Czy światło które da dotrze również do tylnej części zbiornika ? Ba czy dotrze do środkowej części ? Czy może będzie tyle efektem powstanie chmary glonów na przedniej szybie ?
To dobrze ze będzie świeciła na przód - rośliny trawnikowe wymagają sporej ilości światła - a chmary glonów pojawiają sie najczęściej kiedy szwankuje nawożenie i w okresie dojrzewania akwarium.
OTTO pisze:Kurcze sam już nie wiem co robić ???
- Kup dobre piwo i się nie zamartwiaj

- będzie dobrze