OTTO pisze: jest to Radium Spectralux 865
Przyzwoita świetlówka choć z trwałością jest ..tak sobie. Ale za te pieniądze można ją nawet co 6 miesięcy wymienić

Co do kwasku jak zalejesz żwirek wrzątkiem to daj jedno opakowanie - 20gr.wystarczy
OTTO pisze:martwi mnie jednak ta Blyxa japonica i didiplis diandra bo piszą że b. trudne w uprawie, a o blyxie przekonałem siana własnych kościach, ale mówisz że damy radę
Mnie też straszyli że didek trudny w uprawie...za pierwszym podejściem też mi padł bo..go nie przycinałem..szkoda mi było..bo taki ładny..rósł sobie szczęśliwie az dorósł pod powierzchnię - to go w końcu przyciąłem - szczyty oczywiście rozdałem bo mial odrosnąć od dołu ( dół w tym czasie się tak zdegenerował że zaczał gnić..i po didku

- z własnej głupoty) - didka trzeba przycinać. a teraz rośnie jak szalony i się ładnie wybarwia - potrzebuje wody zasobnej w żelazo.
Z blixa faktycznie bywa rożnie - jest kapryśna i na początku marnieje potrzebuje dobrego zasilania wody w azot i fosfor i żyznego podłoża. oznaką że się przyjęła są haczykowato wygięte końcówki liści - to może trwać i do 3 tygodni - co do ilości światła - u mnie rośnie w takim półcieniu i jest ładnie soczyście zielona a w miejscach bardziej oświetlonych jest bardziej blada

Myślę że powinno sie udać - a jak nie, to zrobimy drugie podejście - nikt tu nie mówił do tej pory że bedzie łatwo - ale robimy wszystko żeby sie udało.
Co do żabienicy delikatnej i kryptokoryn - można zostawić kryptokoryny wąskolistne jeśli takie masz - zasadzi się jakąś kępę przed korzeniem liście poraźne krasnalami trzeba usunąć jak też wszystkie pozostałe uszkodzone - nawet jeśli sadzonka będzie miała zostać z jednym liściem to da radę ale musi być zdrowa - wiadoma sprawa ze na rozrost trzeba będzie nieco poczekać. Kryptokoryny te z szerokimi kiściami ( nie pamiętam nazwy) nie bardzo będą nam pasowały - to takie "łopiany" ;)
Akwarium będzie bez CO2 ale będziemy suplementować carbo - nie wiem jak to wszystko wyjdzie , ale tu podsyłam lekturę wątku kolegi Andrzeja z Krakowa który prowadzi akwaria roślinne bez CO2 .
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6831
Tu są zdjecia konkursowe
http://podforak.rzeszow.pl/upload/2010_ ... 1800bi.jpg
Jak widać daje rady

Więc i tu powinno być wszystko ok .
Dołożymy na korzeń jeszcze ze dwie sadzonki takiej ładnej roślinki Hygrophila pinnatifida - rośnie jak truskawka i pięknie się wspina po korzeniach

Będę miał jeszcze ładny wywłócznik o taki - zdjecie poglądowe z internetu. Tak ze do czasu zdobycia aromatiki pewnie jego zasadzimy - jak na złość nikt ze znajomych nie ma do wycinki a moja musi rosnąć bo i u mnie w akwarium za ok 2 tygodnie przewiduję poważniejsze zmiany. w tym zmianę oświetlenia

( moja żona stwierdziła ze powinienem zmienić lekarza :hyhy: )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.