Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-01-29, 21:24

Łoren pisze:Powinno być w miarę dokładnie - można za pomocą strzykawki - takiej większej
Poradziłem już sobie butelką na mleko od synka :)

A powiedz mi jeszcze czy konieczne jest to dodawać rano ? Czy można by dodawać wieczorem po zgaszeniu światła, było by to dal mnie wygodniejsze, gdyż wcześnie wstaje do pracy i mogę zapominać :spi:

Co do tych soli to jak na nie patrzę to przypomniało mi się, jak 25 lat temu moi dziadkowie używali 50 kg worków takich nawozów, gdy mieli gospodarstwo i rozsiewali to na polach :D

No i jeszcze zastanawiam się czy te rybki które są w tymczasowym akwarium, mogą być 2 tygodnie bez światła ? Czy zawiesić im tam zwykłą żarówkę ?

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-01-29, 23:39

Łoren pisze: KCl - Chlorek potasu - nasze źródło potasu - Przygotowaną porcję nalezy rozpuscić w 400ml wody po czym uzupełnić do 500ml ( tak postepujemy z każdym związkiem)
A czemu akurat chlorek potasu? Stosujesz go z jakichś konkretnych powodów? Akurat nie ma go w akwarystycznym >>tutaj<< , a jest >>tutaj<< pakowany po 50kg... :)
A gdy zastosujemy inne źródło potasu np. K2SO4 (Siarczan potasu)?
Piszą, że siarczan potasu nie wpływa na KH, GH, PH i tym samym jest bezpieczny w odróżnieniu od dwóch innych: KHCO3 i K2CO3 (wpływają na KH i PH).

PS Bardzo wciągający wątek na każdym jego etapie...
Mam nadzieję, że dalej będzie źródłem niezwykle cennych i szczegółowych informacji :)
Obawiam się tylko Tomku, że wielu może trzymać kciuki aby dopadły Cię wszelkie możliwe plagi akwarystyczne, bo tym samym dowiedzą się, dzięki uprzejmości i doświadczeniu Roberta jak sobie z nimi skutecznie poradzić ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-30, 06:02

m@ciek pisze:Obawiam się tylko Tomku, że wielu może trzymać kciuki aby dopadły Cię wszelkie możliwe plagi akwarystyczne
Mam nadzieję że tak jednak nie będzie ;)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-01-30, 09:14

I tym sposobem doszliśmy do kolejnego etapu pt. "jak nawozić żeby nie spieprzyć tego co mamy " :D
m@ciek pisze:A czemu akurat chlorek potasu? Stosujesz go z jakichś konkretnych powodów? Akurat nie ma go w akwarystycznym >>tutaj<< , a jest >>tutaj<< pakowany po 50kg...
A gdy zastosujemy inne źródło potasu np. K2SO4 (Siarczan potasu)?
Piszą, że siarczan potasu nie wpływa na KH, GH, PH i tym samym jest bezpieczny w odróżnieniu od dwóch innych: KHCO3 i K2CO3 (wpływają na KH i PH).
Tak sie składa że na moim "rodzimym" forum mam kolegę który od dłuższego czasu bawi się eksperymentami dotyczącymi chemii wody i nawożenia roślin (dr.chemii , wykładowca z PRZ) Jarek opracował moim zdaniem jeden z lepszych kalkulatorów dostępnych w sieci http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445 w którym uwzględnił też chlorek potasu jako nawóz do akwarium. ( stosujemy chlorek potasu w klasie czystości - czysty do analizy , ten do którego podałeś linka zapewne należałoby wstępnie oczyścić - trzeba by to sprawdzić jeszcze )Kilka/naście osób przeprowadzało eksperyment z nawożeniem ,równolegle, w różnych warunkach i u nikogo nie wystąpiły żadne problemy z obsadą zwierzęcą a także z roślinami .Nie wystąpiły też masowe wysypy glonów. U siebie zauważyłem wręcz ze rośliny jakby dostały porządnego "kopa" po zastosowania nawożenia chlorkiem potasu (może to tak jak z efektem placebo - tego nie wiem ;) ) Nie wpływa także na KH , GH , Ph wody . Zaletą KCl jest też duża rozpuszczalność co pozwala na zrobienie mocno skoncentrowanego nawozu co w moim przypadku dość dużego akwarium ma znaczenie o tyle ze jest mi wygodniej podać 5 ml dziennie niż lać np 30ml (wygodnictwo ;) ) Poza tym ja zasugerowałem się faktem że nawozy ADA w swoim składzie nie mają związków siarki ,a prowadząc dyskusje z wieloma akwarystami także na innych forach, doszliśmy do wniosku ,że być może związki siarki z K2SO4 i MgSO4 powoli się kumulują i mogą stanowić po jakimś czasie przyczynę występowania niepożądanych gości w akwarium (glonów) a także zahamowania prawidłowego wzrostu niektórych roślin np rotala wspaniała - to na razie tylko nasze domysły :) Nikt kategorycznie nie stwierdził ze tak z całą pewnością jest - zapewne zależy to również od innych czynników które wpływają na nasze akwaria a jest ich bardzo wiele i możliwości przyczyn i skutków można liczyć w miliony przypadków - każdy będzie inny bo zmiennych jest dużo :) Tak więc starajmy sie dojść jakiejś tam "prawdy" choć nie jest to dążenie do przepisu na idealne akwarium - tego nikomu nie uda sie zrobić jeszcze bardzo długo o ile w ogóle :)
Ostatnio zmieniony 2012-01-30, 09:25 przez Łoren, łącznie zmieniany 2 razy.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-30, 09:22

OTTO pisze: A powiedz mi jeszcze czy konieczne jest to dodawać rano ? Czy można by dodawać wieczorem po zgaszeniu światła, było by to dal mnie wygodniejsze, gdyż wcześnie wstaje do pracy i mogę zapominać
mozna - byle systematycznie :)
OTTO pisze:No i jeszcze zastanawiam się czy te rybki które są w tymczasowym akwarium, mogą być 2 tygodnie bez światła ? Czy zawiesić im tam zwykłą żarówkę ?
w naturalnych warunkach rybom świeci jedynie słoneczko - a często przebywają w miejscach ocienionych - więc bez światła dadzą radę na pewno :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-30, 16:54

Łoren pisze:mozna - byle systematycznie :)
Tylko że dziś rano podałem to co podawać też dziś wieczór czy zrobić przerwę do jutrzejszego wieczoru z przejściem na try wieczorny ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-30, 17:06

Możesz e podać dzisiaj - to nie sa takie ilości które mogłyby czemukolwiek zaszkodzić :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-01-30, 18:14

Łoren pisze:Poza tym ja zasugerowałem się faktem że nawozy ADA w swoim składzie nie mają związków siarki ,a prowadząc dyskusje z wieloma akwarystami także na innych forach, doszliśmy do wniosku ,że być może związki siarki z K2SO4 i MgSO4 powoli się kumulują i mogą stanowić po jakimś czasie przyczynę występowania niepożądanych gości w akwarium (glonów) a także zahamowania prawidłowego wzrostu niektórych roślin np rotala wspaniała - to na razie tylko nasze domysł
Odwrotnością są np. preparaty do uzdatniania wody RO w akwariach roślinnych firmy Seachem (Equilibrium: http://www.seachem.com/Products/product ... brium.html ), które w swoim składzie posiadają praktycznie tylko siarczany.
Ada stosuje prawdopodobnie KHCO3 jako źródło potasu ponieważ ta sól ma także właściwości uzdatniające oraz podnoszące KH, które w akwarium z ich podłożami spada bardzo nisko.
Łoren pisze:Tak sie składa że na moim "rodzimym" forum mam kolegę który od dłuższego czasu bawi się eksperymentami dotyczącymi chemii wody i nawożenia roślin (dr.chemii , wykładowca z PRZ)
Zulix - dobry akwarysta, szacunek dla jego osoby.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-31, 15:57

Dziś zauważyłem coś takiego na korzeniu, co to ?
Obrazek
Dziś zauważyłem że Didipilis diandra wypuściła mi spore nowe końcówki-jasno zielone gdzieś tak po 2 cm, czy to możliwe żeby tek wystartowało ? :D

Obrazek

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-31, 16:29

Pojawia sie taki białawy przezroczysty nalot przypominający galaretkę - takie rzeczy pojawiają się na nowych korzeniach . Pokryje sie tym prawdopodobnie cały korzen - nie wygląda to atrakcyjnie - ale to przejściowe - samo zniknie - nie ma powodów do niepokoju - nie wyciągaj korzenia do mycia czy gotowania - nalot i tak wróci - musi zniknąć sam - mogą go tez zeżreć ryby czy krewetki - nic im nie będzie :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-01-31, 16:30

OTTO pisze:Dziś zauważyłem że Didipilis diandra wypuściła mi spore nowe końcówki-jasno zielone gdzieś tak po 2 cm, czy to możliwe żeby tek wystartowało ?
Możliwe :)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-01-31, 16:32

OK :)
Natomiast na Bacopa zauważyłem w niższych partiach ogromne ilości glonów nitkowatych wręcz tak zielona wata, i chyba nie jest to świeże ciasteczko, mam to olać czy wyciągnąć i wymoczyć w kwasku ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-01, 10:10

Jeśli jest tych glonów dużo to wyciągnij i wymocz w kwasku - u mnie rosła w poblizu zlikwidowanego "pniaka" z debu korkowego który był siedliskiem nitek - możliwe że zdążyły się zasiedlić a teraz urosły.

m@ciek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Maciek

Post autor: m@ciek » 2012-02-01, 12:59

Łoren pisze: KCl - Chlorek potasu - nasze źródło potasu - Przygotowaną porcję nalezy rozpuscić w 400ml wody po czym uzupełnić do 500ml ( tak postepujemy z każdym związkiem)
Dozowanie dzienne obecnie 2,5ml - docelowe 5ml
A te 5ml tej mikstury o ile ppm (mg/l) zwiększy stężenie potasu w 112 l akwarium Tomka ?

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-01, 17:39

m@ciek napisał/a:
A te 5ml tej mikstury o ile ppm (mg/l) zwiększy stężenie potasu w 112 l akwarium Tomka ?

Docelowa dawka to 20mg/l tygodniowo

ODPOWIEDZ