I tym sposobem doszliśmy do kolejnego etapu pt. "jak nawozić żeby nie spieprzyć tego co mamy "
m@ciek pisze:A czemu akurat chlorek potasu? Stosujesz go z jakichś konkretnych powodów? Akurat nie ma go w akwarystycznym >>tutaj<< , a jest >>tutaj<< pakowany po 50kg...
A gdy zastosujemy inne źródło potasu np. K2SO4 (Siarczan potasu)?
Piszą, że siarczan potasu nie wpływa na KH, GH, PH i tym samym jest bezpieczny w odróżnieniu od dwóch innych: KHCO3 i K2CO3 (wpływają na KH i PH).
Tak sie składa że na moim "rodzimym" forum mam kolegę który od dłuższego czasu bawi się eksperymentami dotyczącymi chemii wody i nawożenia roślin (dr.chemii , wykładowca z PRZ) Jarek opracował moim zdaniem jeden z lepszych kalkulatorów dostępnych w sieci
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=6445 w którym uwzględnił też chlorek potasu jako nawóz do akwarium. ( stosujemy chlorek potasu w klasie czystości - czysty do analizy , ten do którego podałeś linka zapewne należałoby wstępnie oczyścić - trzeba by to sprawdzić jeszcze )Kilka/naście osób przeprowadzało eksperyment z nawożeniem ,równolegle, w różnych warunkach i u nikogo nie wystąpiły żadne problemy z obsadą zwierzęcą a także z roślinami .Nie wystąpiły też masowe wysypy glonów. U siebie zauważyłem wręcz ze rośliny jakby dostały porządnego "kopa" po zastosowania nawożenia chlorkiem potasu (może to tak jak z efektem placebo - tego nie wiem ;) ) Nie wpływa także na KH , GH , Ph wody . Zaletą KCl jest też duża rozpuszczalność co pozwala na zrobienie mocno skoncentrowanego nawozu co w moim przypadku dość dużego akwarium ma znaczenie o tyle ze jest mi wygodniej podać 5 ml dziennie niż lać np 30ml (wygodnictwo ;) ) Poza tym ja zasugerowałem się faktem że nawozy ADA w swoim składzie nie mają związków siarki ,a prowadząc dyskusje z wieloma akwarystami także na innych forach, doszliśmy do wniosku ,że być może związki siarki z K2SO4 i MgSO4 powoli się kumulują i mogą stanowić po jakimś czasie przyczynę występowania niepożądanych gości w akwarium (glonów) a także zahamowania prawidłowego wzrostu niektórych roślin np rotala wspaniała - to na razie tylko nasze domysły

Nikt kategorycznie nie stwierdził ze tak z całą pewnością jest - zapewne zależy to również od innych czynników które wpływają na nasze akwaria a jest ich bardzo wiele i możliwości przyczyn i skutków można liczyć w miliony przypadków - każdy będzie inny bo zmiennych jest dużo

Tak więc starajmy sie dojść jakiejś tam "prawdy" choć nie jest to dążenie do przepisu na idealne akwarium - tego nikomu nie uda sie zrobić jeszcze bardzo długo o ile w ogóle