Od dziś robię u siebie eksperyment w małym akwarium z krewetkami i kardynałkami - może nie będzie w pełni miarodajny bo mam zdecydowanie bardziej twardą wodę GH 20 KH 16 i zasobną w związki azotu i fosforu - azotany 20mg/l fosforany 0,5 mg/l , podłoże to także nie ziemia a ASII ale oświetlenie mam ponad 0,5W/l i inwazje glonów nitkowatych która wystąpiła w 9-10dniu od startu. Akwarium było zalane dojrzałą wodą z dużego akwarium gdzie parametry wynoszą KH 7 Ph 6,8 - 7,0 NO3 - 30mg/l PO4 1,5- 2,0mg/l nawożenie potasem na poziomie ok 30-40mg/l . Brak CO2 - stosuję Planta Gainer Carbo w ilości 3ml/dobę. Zrobiłem zaciemnienie na 3 doby i podmianę wodą kraniczanką (nieodstaną) w ilości ok 40-50%. Dziś - pomimo że glony jeszcze są , zaaplikowałem nawożenie ( dawka tygodniowa rozłożona na 7) KNO3 -20mg/l , KCl 30mg/l , KH2PO4 -2mg/l Carbo 3 ml /24h . MgSO4 nie podaje - związków magnezu jest tu w nadmiarze.
Obsada roślinna eleocharis , bolbitis, mikrozorium ,staurogyne, i elatine tiandra - dziś dosadze kilkanaście sadzonek hediotis Salzmani i prowadzimy eksperyment co będzie dalej.

Pisałem także w temacie kolegi Max'a z Krakowa do którego podałem linka wyżej i pytałem go o sposób nawożenia - pozwolę sobie zacytować tu jego wypowiedź ,
Moje pytanie :
" Ja mam Andrzeju pytanie dotyczące nawożenia w Twoim zbiorniku - jak to się miało od początku do teraz - przewertowałem cały temat ale informacji jak na lekarstwo Może podzieliłbyś się wskazówkami co do nawożenia zbiornika przy takim oświetleniu (0,5W/l) i bez stosowania CO2 - przy takim świetle ciężka sprawa wygrać wyścig z glonami - Tobie jednak się to udaje. Czy gwoździem programu jest nawożenie czy tez inne parametry wody - KH , Ph ? Czy może i jedno i drugie. Jakie stosujesz nawożenie - przynajmniej w przybliżeniu - nie chodzi o określenie konkretnych dawek docelowych bo te trzeba ustalać do każdego zbiornika indywidualnie."
I odpowiedź:
"Robercie - o swoich eksperymentach na zbiorniku pisałem dość sporo - i właściwie ich nie zaprzestałem , a jedynie znacząco obniżyłem dawki , ale rzeczywiście dawno nic nie zapodałem...
Nadal stosuję "Aldesan" - ale w dawkach zalecanych dla EC - trochę go zmodyfikowałem dodając nadm. potasu i kwas cytrynowy - by pH było niższe od neutralnego.
Dodatkowo przy podmianach i uzupełnianiu wody dbam by była kwaśna (pH4-5) a całość utrzymywała się między pH 5 a 6. 2 x w tygodniu podaję (przy dolewkach popołudniowych kwaśnej wody) łyżeczkę K2CO3 lub KHCO3. Podaję też mikro Intermagu 3-5 ml /tygodniowo uzupełniane żelazem, oraz makro - tropicala pełny nawóz - 20ml/tygodniowo i drugie tyle z rozpuszczoną łyżeczką K3PO4 - dozowane strzykawką do podłoża. Zdarza się że zapomnę - albo jak wyjężdżam to nie podaję , ale i podmian nie robię. Aha - podmiany robię co 10-14 dni, ale ze ściąganiem części podłoża i mułu. Podłoże po wypłukaniu wraca (to tylko mała warstewka kamyczków wypchniętych przez świderki i Heleny na "Amazonię"- pojemność średniej wielkości siateczki do łapania rybek) do akwarium sypana na górkę z tyłu zbiornika...
Szczerze mówiąc - właśnie ten zabieg pomógł mi w ostatecznym pozbyciu się glonów. "
Postanowiłem sobie zacytować Andrzeja bo jak widać metody nawożenia mogą być baaaardzo różne a wiedzieć warto że można nawożić także zupełnie inaczej niż jest to powszechnie przyjęte choć dla niektórych może to brzmieć co najmniej dziwnie . Ja sam jestem zwolennikiem eksperymentowania oczywiście w granicach zdrowego rozsądku ;)