Łoren pisze:Chyba znacząco odbiegliśmy od tematu - może ktoś z administracji wydzieli nowy wątek i przeniesie w bardziej odpowiednie miejsce - może komuś też się przyda

Pewnie - wydzielone
gorantb pisze:marthinez czy masz tu jakąś "filozofię" co do stosowania CO2
Nie rozumiem pytania. Nie wiem, czy chodzi Ci o sprzęt, sposób podawania, czy w ogóle sens co2 w akwarium?
gorantb pisze: na rybę znaczy, że albo się duszą albo nie? Nie jest to troszkę ryzykowne?
Sposób 'na rybe' opisałem tutaj:
http://e-akwarystyka.pl/topics5/15583.htm
gorantb pisze:Łoren pisał że daje 24H co miało też swoje, wydaje się, że logiczne, uzasadnienie,
Ja nie podaję 24h tylko z oszczędności (czasu bardziej). Nie chce mi się biegać nabijać butlę.
gorantb pisze: choć gdzieś czytałem że podobno może być problem bez elektro gdy nie ma prądu a butla podaje ciągle gaz bez działającego filtra...
Brak prądu = elektrozawór zamknięty, więc jest kolejny plus dla elektrozaworu. :hyhy:
gorantb pisze:na ile czasu +- starcza standardowa butla 1,5kg?
Mi około 4-5 miesięcy.
gorantb pisze:...czyli wlot do filtra odbywał się rurka którą dorzucamy do środka a wcześniej doprowadzony jest gaz, tak? jeśli to Twój reaktor powiedz co masz za przejście na trójniku gdzie doprowadzasz gaz. Miałem wykorzystać odpowietrznik ale tam chyba dam grzałkę. W srodku jakieś biobale lub coś podobnego czy pusto?
Ja grzałki nie stosowałem, bo i bez niej mam problem z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Praktycznie nie schodzi poniżej 26 stopni.
A biobale były tylko na początku. Później wyjąłem, bo nie widziałem potrzeby ich stosowania.
gorantb pisze:...czyli wlot do filtra odbywał się rurka którą dorzucamy do środka a wcześniej doprowadzony jest gaz, tak?
Obieg wody (gazu też) odbywał się tak jak pokazują czerwone strzałki (w poradniku przytoczonym wyżej masz pokazane).