Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-03-20, 20:42

Ryby dusza się pływają do góry brzuchami, ciężko oddychają , co robić ?
Neonki sprawiają wrażenie wystraszonych siedzą przy dnie a niektóre duszą się, do rana padną chyba wszystkie :mur:

Ph 7,5

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2012-03-20, 20:58

jeśli w jakiś sposób możesz to podkręć napowietrzanie, ja bym wymienieł troche więcej niż 20%

masz test na NO2?
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-20, 21:17

Morter pisze:jeśli w jakiś sposób możesz to podkręć napowietrzanie, ja bym wymienieł troche więcej niż 20%

masz test na NO2?
Tak jest "0"

Podmieniłem 20 % plus 5 l destylowanej, napowietrzanie dałem na max buczkiem na dwa gary, padło 10-15 rybek, zobaczymy co będzie do rana ale spodziewam się kolejnych ofiar, dodam że inne rybki, krewetki czują się dobrze, więc to na bank różnica warunków w jakich wychowały się neonki a te w moim zbiorniku.

Nie wiem jakim cudem tak NO3 wywaliło, jak było 50 i na drugi dzień robi się 80 mg :wow:
Ostatnio zmieniony 2012-03-20, 21:18 przez OTTO, łącznie zmieniany 1 raz.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-03-20, 21:17

Jak najszybciej napowietrzanie na max podnieś rurkę wylotową z filtra żeby powierzchnia wody jak najmocniej falowała.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-20, 21:19

Już napowietrzam Robert, mimo podmiany wody Ph bez zmian

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-20, 21:22

Przypuszczam ze to kwestia Ph - ryby pochodzą bezposrednio z hodowli więc na 100% z wody bardzo miękkiej i kwaśnej. Teraz pozostaje czekać ...cholera ...wiem ze to już post factum ale przy wpuszczaniu ryb z nieznanych warunków trzeba oprócz wyrównania temperatury powoli wyrównywać wodę - dolewać do worka swoją z akwarium po troszkę co godzinę.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-20, 21:31

Łoren pisze:powoli wyrównywać wodę - dolewać do worka swoją z akwarium po troszkę co godzinę.
Kiedys jak upierałem się by mieć Ramirezki i padło mi 20 szt, to gości z zoologicznego-bardzo mi zawsze pomagał doradzał, powiedział żebym dał sobie z nimi spokój, bo żeby je przestawić to musiałbym prze tydzień dolewał po pół szklanki wody do woreczka-prędzej padną niż się przyzwyczają :(
Mam nauczkę OK juz nie kupię od hodowcy, drożej w sklepie ale przyjadę sobie zobaczyć jak wyglądają dzień po dniu i kupie 10 szt, jak będzie ok to znów 10, tylko niech już nie zdychają :( znów wyłowiłem 3 szt, to juz połowy nie ma :zamyslony:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-03-20, 23:46

Dajesz sporo no3 plus do tego wątpliwy test (pokazuje różne wyniki), skąd wiesz ile jest naprawdę? Dziwisz się, że ryby Ci padają.
Neony to twarde sztuki i zmiany pH o nawet jeden stopień im nie szkodzą.
OTTO pisze:Kiedys jak upierałem się by mieć Ramirezki i padło mi 20 szt, to gości z zoologicznego-bardzo mi zawsze pomagał doradzał, powiedział żebym dał sobie z nimi spokój, bo żeby je przestawić to musiałbym prze tydzień dolewał po pół szklanki wody do woreczka-prędzej padną niż się przyzwyczają
Kocham takich doradców.
Ramirezka to ryba taka jak każda.
Jest wrażliwa wysoki azot-owszem.
Jak poziom jego nie przekracza 40 to sobie fajnie żyją.

Jak dla mnie masz kumulację nawozów. W akwarium bez co2 nie trudno o to, bo rośliny to nie wygłodniałe bestie, które pożrą każde ilości nawozu.
T.Barr kiedyś pisał, że konsumpcja azotu w gęsto zarośniętym akwarium z co2 i silnym światłem to max 2-3ppm na dobę.
Warto to przemyśleć.

Oczywiście to moje przemyślenia i nie chcę się tu wtrącać w sposób nawożenia proponowany przez Łorena, wiec traktuj to z dystansem....

A jak chcesz rybom ulżyć to walnij podmianę wody taką z 50%. Nic złego sie nie stanie, a moze pomóc.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-21, 06:00

marthinez pisze:Dajesz sporo no3 plus do tego wątpliwy test (pokazuje różne wyniki)
Aktualni podawałem 2 ml/na dobe.
Takie testy robi zoolek że nie można ich odczytać :(
Teraz wyłowiłem 7 kolejnych trupów.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-21, 07:17

Ustalona dawka nawozowa to było 10mg/l NO3 - dozowanie codziennie po 5 ml roztworu. Jak się okazało takiego zapotrzebowania nie było i zjechaliśmy z nawożeniem znacząco w dół - aktualnie 2ml/dobę co daje ok 4mg/l tygodniowo. - wydaje mi sie że to chyba nie tu jest pies pogrzebany.
Tomek - co to za ziemię wsypałeś do akwarium - czy to czasami nie była ziemia wzbogacona jakimiś nawozami azotowymi? Może ona zaczyna oddawać teraz gwałtownie azot do wody . No chyba że testy przekłamują. Pozostaje kwestia padania neonów - czym wyjaśnić? Muszę przetrawić temat.... Kiedyś miałem simulansy - ponoć bardziej wrażliwe i delikatniejsze w małym akwarium i wpuściłem do nich kilka sztuk endlerów ( jak to była jeszcze nowość) akwarium było bardzo mocno zarośnięte i nie wiedziałem ze się tak to mnoży . Światło miałem marne a azot...nie mieścił się w żadnej skali - i neony miały się w najlepsze - przeżyły dwa lata i kiedy likwidowałem zbiornik to je podarowałem i do dziś sobie żyją u mojego kolegi.
Nie wiem..nie mam żadnego pomysłu co mogło być przyczyną ze tak dużo padło.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-21, 15:49

Zostały 2 neony z 40, jestem totalnie podłamany, zastanawiam się co dalej, przeszło mi nawet przez myśl likwidacja zbiornika :( i tylko fakt że Ty Robert włożyłeś w pomoc mi tyle trudu i zaangażowania sprawia że nie zrobię tego bo było by to nieuczciwe w stosunku do Twojej Osoby.

Co do nawozów i tego że to one sa powodem padnięcia ryb to choć jestem laikiem to po prostu w to nie wierzę, może jestem głupi, ale nie wierzę w to !

Robert lał 300% dawki nawozów i rybką nic nie było, poza tym moje krewetki się rozmnażają i reszta rybek ma się dobrze, napiszę do właściciela sklepu który sprzedał mi neony, aby zasięgnął informacji od hodowcy w jakiej wodzie siedziały ryby, jest członkiem GSA więc myślę że nie oleje tematu.

Pytanie co teraz robić, przerwać całkowicie nawożenie ?
Czy kiedyś zdecyduję się jeszcze na jakieś ryby i na jakie, nie wiem :(

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-21, 16:28

Łoren pisze:Tomek - co to za ziemię wsypałeś do akwarium - czy to czasami nie była ziemia wzbogacona jakimiś nawozami azotowymi?
Na 6 stronie wątku jest zdjęcie ziemi jaką dałem, o taką właśnie:
http://imageshack.us/photo/my-images/4/img9269t.jpg/

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-21, 18:13

Tomek nie ma co się łamać - czasami nawet jak się chce najlepiej to coś sie spieprzy i trudno..nic nie poradzimy - gdyby warunki w akwarium były totalnie do d... to padłyby krewetki masz tam tez przecież jakieś inne ryby i żyją i mają się dobrze. Mój kolega kiedyś kupił 30 rodostromusów i chciał wpuścić do paletek i tez wszystkie w ciągu doby odłowił. Nawozy które podajemy nie są w ilościach takich które by mogły wpłynąć na masowe padanie ryb. Chyba że ziemia zaczyna oddawać.. Na dzień dzisiejszy wstrzymaj sie z podawaniem samego azotu zrób jeszcze jedna podmianę po podmianie zmierz parametry NO3 i PO4 po dwóch dniach bez dozowania NO3 zmierzymy jeszcze raz i zobaczymy - pozostałe nawozy utrzymujemy jak dotychczas. Będziemy wiedzieli czy spada czy się podnosi .

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-03-21, 19:09

Łoren pisze: czasami nawet jak się chce najlepiej to coś sie spieprzy i trudno..nic nie poradzimy - gdyby warunki w akwarium były totalnie do d... to padłyby krewetki masz tam tez przecież jakieś inne ryby i żyją i mają się dobrze.
Dlatego napisałem że nie wierzę że powodem duszenia się ryb jest złe-za bogate nawożenie .

Na dowód tego może wkleję odpowiedź sklepu zoologicznego w którym kupiłem neony:

""siema.
Ryby Ci podmienie!! U mnie ten sam problem sie zaczal z niewiadomej dla mnie przyczyny takze wyjasnie z nim to i bedziemy zalatwiac co i jak.
Na chwile obecna wydaje mi sie ze ph jest za wysokie.""

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-03-21, 19:28

Tak czy inaczej dwa - trzy dni nie dawaj azotu zobaczymy co się będzie działo .I tak jest go dużo więc do zera nie spadnie.

ODPOWIEDZ