Trax, powoli zaczynam odnosić wrażenie, że ten temat ma jedynie na celu trollowanie forum. Nie odpowiadasz na nasze argumenty (jak na przykład brak akwarium prawdziwego akwarium kwarantannowego!), tylko przytaczasz coraz to nowsze cytaty ''Pana Zbigniewa''. Atmosfera zaczyna robić się naprawdę nie przyjemna.
My tu nie jesteśmy jaskiniowcy, siedzący tylko i wyłącznie we własnej dziupli i powtarzający w kółko ''wymyślone mity akwarystyczne''. Jest tu wiele osób, które również zajmują się profesjonalnie rybami akwariowymi i ich rozmnażaniem. Mam kontakt z hodowcami z poza Polski i Europy, także tymi zajmującymi się wyłącznie bojownikami hodowlanymi.
Tak więc zacytuję humorystycznie właściciela strony bettaspledens.co.uk, importera i hodowcę tychże ryb:
''
Thou shalt never keep your Betta in a tiny tank or bowl, they need / deserve at least 5 gallons of water. Preferably more. Only one of Satans helpers would keep a Betta in a commercial Betta bowl.''
A oto co wypisuje ''Pan Zbigniew'' początkującym akwarystom:
trax pisze:rasa hodowlana bojownika syjamskiego może być hodowana już od 1 galonowego zbiornika/kuli, ale zalecane jest akwarium (prostopadłościenne. kuliste, sześciokatne, półkuliste, owalne, trójkątne itp.), o pojemności 2 galonów (czyli ok. 8 litrów). Kształt nie ma znaczenia, a ewentualne opinie o chorobach bojowników związanych z kształtem zbiornika są wyssaną z palca bujdą. Nie trzeba się przejmować takimi bzdurami...
Ponadto porównywanie kanarka czy kota do ryby z linią boczną uważam co najmniej nieodpowiednie.
P.S. Ja również pomagam mniej doświadczonym akwarystom z innych krajów i bynajmniej nie robi to ze mnie profesjonalistkę.