Ustawienie filtra

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Ustawienie filtra

Post autor: Timur » 2013-03-16, 23:34

Nie wiem, po jakim czasie wpuściłeś te rybki, ale neonki to nie jest chyba najlepszy pomysł na tzw startera. Lepiej w tej roli spełniają się np "gupole", bo wytrzymałe bestie są. Ostatnio własnie przypomniał mi Suja w innym wątku, że tak się robi, no ale czy neonkami...? Co do nawożenia, to ja bym się wstrzymał... Przynajmniej do uzyskania porady od kogoś, kto na nawożeniu się zna. Widziałem, że Kaef zabierał głos w dyskusji, może będzie miał Cię na uwadze ;) Nie lej na razie nic na własną rękę, bo możesz szybko mieć problemy. Ja przy ustabilizowanym zbiorniku chcąc rozpocząć przygodę z nawożeniem zaaplikowałem niewielkie dawki mikro i ferro i już się dzieją rzeczy co ich nie miałem. Dzisiaj na SBoxie Jarus napisał tylko: "dobija mnie to nawożenie" :D Radzę wstrzymaj się ;)

Z tego co ja wiem, a nie wiem wiele, ale już coś wiem, to potas i węgiel jest bezpieczny, bo tego przeważnie zawsze brakuje w wodzie ;)

edit: jak mojemu kuzynowi córki wariowały przy pustym akwa, to pojechał na giełdę i kupił "kilo" ryb za 50 zł :) Fakt, córki przestały wariować, ale ryby zaczęły... Pierwsze szlag trafił właśnie neonki (20szt), potem kolejne, teraz jest szczęśliwym posiadaczem 2 tzw "sumów amerykańskich" (kiryśnik czarnoplamy chyba) za 50 zł :D

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Piotrek
Nazwisko: Reszka

Post autor: Peta1992 » 2013-03-16, 23:50

Co do światła dziennego u mnie roślinki z prawej str rosną lepiej :D bo tam dociera światło (nie słońce) a zaś z lewej mam ścianę i tam zawsze gorzej więc może coś w tym jest .

Nawozów nie podaj przez pierwsze 3-4 tygodnie na razie samo co2.

A oświetlenie podaj co masz obecnie za jakie ? Nazwa firma itd

danwawa
Forumowicz
Imię: Arturro

Post autor: danwawa » 2013-03-17, 00:02

W sprawie nawożenia kontaktowałem się z ludźmi z holenderskie.pl. Polecili nawóz i mówili, że zacząć od 1/3 dawki, żeby właśnie nie przedobrzyć, a ja mam sam żwirek, bez żadnego substratu, więc chyba dlatego mówili, żeby nawozić, prosiłem o porady jak mam ratować rośliny które po zasadzeniu zaczęły strasznie marnieć i polecili mi to:

http://allegro.pl/nawoz-aqua-makro-mikr ... 37185.html

i zwiększenie oświetlenia, a właśnie to jak z tym modułem?

danwawa
Forumowicz

Post autor: danwawa » 2013-03-17, 00:12

Akwarium z pokrywą i oświetleniem Aquela, kupowane jako zestaw Econoline, dlatego zainteresowałem sie tą aukcją, identyczna świetlówka siedzi teraz pod pokrywą.

Daje link do aukcji zestawu akwa:
http://allegro.pl/akwarium-zestaw-90l-7 ... 99756.html

właśnie chcę się dowiedzieć co i jak dokupić, aby nie było więcej problemów ze swiatłem.
Zależy mi, żeby był jeden włącznik.

A jesli chodzi o nawożenie to sam nie wiem, wstrzymac się czy nie?
Szkoda mi roslinek, które miały być perełkami w moim akwa, lecz niestety pierwsze chyba będą spisane na starty, ale posłucham bardziej doświadczonych kolegów i do 3 tyg. samo CO2.

P.S. Sorry za post pod postem, nie wiem jak to sie stało.

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec

Post autor: Peta1992 » 2013-03-17, 09:08

Jeśli masz kontakt STAŁY z kimś kto pomógł by Ci dobrze nawozić to czemu nie... Zapomniałem, że nie masz podłoża nawożącego więc może ta 1/3 dawki to faktycznie dobry pomysł... Ja u mnie za długo zwlekałem z podaniem nawozów i wyszły i glony... Testy kropelkowe do wody masz ? Wtedy było by trochę "jaśniej" czy są jakieś braki czy nadwyżki.

Hm to co Ci podali to gotowe sole "?" mogę się mylić. Nawozy w płynie Easy Life fajna sprawa. Sole niby lepsze ale trzeba się trochę nauczyć obliczać dawki według kalkulatora EI itd.

Taka świetlówka co jest w pokrywie w linku taka masz u siebie tak ? 6500K... To świetlówka o barwie ciepłej więc według mnie mógłbyś dołożyć jeszcze jedną taką o barwie 10000K http://www.zoolight.pl/product-pol-129- ... 0000K.html (tak na przyszłość świetlówki dobrze wymieniać raz do roku ponieważ tracą na sile światła w raz z upływem czasu i nigdy nie wymieniamy 2 świetlówek na raz ponieważ wtedy zapewnione glony mam, świetlówki wymieniamy w odstępie 1 miesiąca czy np. w marcu wymieniamy jedną świetlówkę a w kwietniu drugą świetlówkę)
Teraz mówisz chciałbyś aby obie świetlówki były pod jednym włącznikiem to hmm... Możliwe, że Twój statecznik który masz u siebie jest przygotowany na podłączenie do siebie drugiej świetlówki (u mnie miał taką możliwość ale mam pokrywę JUWELA) a jeśli nie będzie miał Twój statecznik takiej możliwość to można wymienić statecznik. (ja u siebie wywaliłem statecznik i kuzyn elektryk zrobił mi wszystkie 3 moje świetlówki pod stateczniki z żarówek(świetlówek) energooszczędnych dlaczego ? Mniejsze zużycie prądu, lżejsza pokrywa, brak efektu migotania, świetlówki wolniej tracą na jakości. Ale to zrobiłem tak na świetlówkach t8 nie wiem jak sprawa wygląda co do t5).

czyczu
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: czyczu » 2013-03-17, 15:15

Peta1992 pisze: Ale to zrobiłem tak na świetlówkach t8 nie wiem jak sprawa wygląda co do t5).
Z T5 ma działać tak samo ;] Więcej tutaj

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec

Post autor: Peta1992 » 2013-03-17, 15:50

No to super to czytaj i możesz śmiało przerabiać oświetlenie :)

danwawa
Forumowicz

Post autor: danwawa » 2013-03-18, 10:17

Peta1992 pisze:Jeśli masz kontakt STAŁY z kimś kto pomógł by Ci dobrze nawozić to czemu nie... Zapomniałem, że nie masz podłoża nawożącego więc może ta 1/3 dawki to faktycznie dobry pomysł... Ja u mnie za długo zwlekałem z podaniem nawozów i wyszły i glony... Testy kropelkowe do wody masz ? Wtedy było by trochę "jaśniej" czy są jakieś braki czy nadwyżki.

Hm to co Ci podali to gotowe sole "?" mogę się mylić. Nawozy w płynie Easy Life fajna sprawa. Sole niby lepsze ale trzeba się trochę nauczyć obliczać dawki według kalkulatora EI itd.
Hm, stały kontakt, to może nie, napisałem posta na holenderskie.pl, bo mi roślinki gniły. Schepali mnie, za złe oświetlenie (wszędzie mi to mówią) i podali mi tą aukcje, nie wiem czy zrobili to na odczepnego czy nie, ale jak gadałem z facetem który to sprzedaje o dawce do 90l., to mi odpisał. "W akwarystyce, dokładność nie jest tak ważna, spokojnie można podawać dawkę na 100l." Myślę, że nawóz, jak wynika z opisu na allegro, zawiera podstawowe pierwiastki niezbędne w akwarium i przedawkowanie nie grozi akwarium, ale nie znam się i mogę źle kombinować. Dlatego chciałbym się poradzić. Na razie jak pisałem tylko CO2 w płynie.

Peta1992 pisze:To świetlówka o barwie ciepłej więc według mnie mógłbyś dołożyć jeszcze jedną taką o barwie 10000K
czyczu pisze:
Peta1992 pisze: Ale to zrobiłem tak na świetlówkach t8 nie wiem jak sprawa wygląda co do t5).
Z T5 ma działać tak samo ;] Więcej tutaj
Niestety nie posiadam świetlówek energooszczędnych, a kupowanie to dodatkowe koszty, wiec chyba zdecyduje się na taki zestaw http://www.zoolight.pl/product-pol-952- ... olux-.html, tylko nie wiem jaką barwę ma świetlówka, ale dopytam i będzie git. Taniej mnie wyjdzie zrobienie przedłużacza, niż zakup dwóch żarówek energooszczędnych. Jeszcze podpytam o mój moduł, czy ma możliwość podłączenia pod jeden włącznik, ale chyba już zdecydowałem i wybiorę w/w zestaw, będzie dobry?

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec

Post autor: Peta1992 » 2013-03-18, 15:05

No dokup ten statecznik co pokazałeś i do tego jeszcze jedną świetlówkę o barwie 10000K :)

danwawa
Forumowicz

Post autor: danwawa » 2013-03-18, 15:22

świetlówka jest w zestawie, tylko nie napisali jaka barwa, tam przy zdjęciach jest wykresik, ale nie wiem jak go odczytać.

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec

Post autor: Peta1992 » 2013-03-18, 16:18

Ma 8500K. Taniej by Ci chyba tak wyszło http://www.zoolight.pl/product-pol-221- ... x24W-.html i do tego świetlówka 10000k http://www.zoolight.pl/product-pol-129- ... 0000K.html

danwawa
Forumowicz

Post autor: danwawa » 2013-03-18, 16:43

Właśnie to sobie policzyłem plus kable, oprawki i wychodzi niewiele taniej, zobaczymy co odpowiedzą, bo wysłałem zapytanie o zestawy z barwą 10000K.

Awatar użytkownika
Peta1992
Stały bywalec

Post autor: Peta1992 » 2013-03-18, 16:52

oki

fleder
Nowicjusz
Imię: Rafa³

Post autor: fleder » 2013-03-18, 19:47

Co do mętnej wody to pomóc może wymiana gąbki na drobniejszą. Woda dopiero Ci zmętnieje jak wpuścisz tam docelową obsadę :) Mam ten sam filtr, do oryginalnej gąbki wkładałem do środka trochę waty perlonowej i woda była pięknie klarowna, jednak trzeba to było czyścić co 2 dni bo szybko się zapychało. Kupiłem bardzo gęstą gąbkę o dwukrotnie większej powierzchni i mam spokój.

danwawa
Forumowicz

Post autor: danwawa » 2013-03-18, 19:55

fleder pisze:Co do mętnej wody to pomóc może wymiana gąbki na drobniejszą. Woda dopiero Ci zmętnieje jak wpuścisz tam docelową obsadę :) Mam ten sam filtr, do oryginalnej gąbki wkładałem do środka trochę waty perlonowej i woda była pięknie klarowna, jednak trzeba to było czyścić co 2 dni bo szybko się zapychało. Kupiłem bardzo gęstą gąbkę o dwukrotnie większej powierzchni i mam spokój.
Zrobiłem tak samo, ale dopiero po ustawieniu filtra na tylną ścianę i dosadzeniu większej ilości roślin, woda w dwa dni się wyklarowała i dziś jest już kryształ. Moze troszke za duża ta gąbka, ale już wymieniał nie będę, bo moi nitryfikacyjni przyjaciele widocznie mają się na niej dobrze.

ODPOWIEDZ