Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Wszystko na temat ozdób w akwarium. Korzenie, kamienie,zameczki, figurki itd
Moderator: ModTeam
-
OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Witam forumowiczów,
od dłuzszego czasu zastanawiam się jakiego podłoża użyć w akwarium które mam zamiar założyc, wiem tylko że ma być czarne, dobre dla roślin i i dobrze zeby nie rysało szyb przy przetarciu. Rozmyślam 2 opcje substrat albo żwirek + jakiś podkład. Teraz tak - substrat nie przekonuje mnie ceną (przy 112 litrach wychodzi jakieś kilkanaście kilo), za to niby zapewnia lepsze warunki dla roślin.
Teraz prośba o waszą radę, czy ktoś przekona mnie jakie podłoże lepiej użyć i czy naprawdę warto pakować aż tyle pieniędzy w substrat? Jeżeli miał by to być żwirek, jaki kupić żey był rzeczywiście czarny i miał zadowalający wygląd?
mam nadzieje ze w miare jasno się wyraziłem

pozdrawiam!
-
Jarus
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
-
Kontakt:
Ja zapytam (może dość dziwnie) zanim odpowiem - planujesz na dłużej przygodę z tym baniakiem?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
OneBlood
- Stały bywalec
Raczej tak, bo jeżeli skompletuje cały zestaw to jednak chciał bym żeby to już funkcjonowało przez dłuższy czas

Raczej nie przepadam za częstym restartem jeżeli nie jest to potrzebne

-
Jarus
- Rekin forum
-
Kontakt:
Ja postanowiłem zainwestować w podłoże firmowe (ProSoil) bo planuje dłużej się zajmować akwarystyką. Ma ono fajny kolor, grubość i wygodnie się w nim sadzi ziele. A jak się już wyjałowi oryginalne nasycenie (ponoć z 1,5 roku), to robię restart, daje ziemie jako substrat i nadal na nim ciągnę. I tak można w kółko.
Mi nie udało mi się kupić bazaltu w dobrej grubości, poza tym jest kanciasty czego nie lubią ryby przydenne. JBL Manado jest fajne ale za lekkie - wkurzało mnie sadzenie w nim ziela bo wszystko wypływało. Wszelkie kolorowe żwirki (i białe) strasznie się zabrudzają (miałem zwykły kolorowy) i wyglądają nieciekawie.
ps. nikt nie przepada za częstym restartem, ale dla baniaka HT o ile wiem 2 lata, to chyba maks jaki może ciągnąć zanim ziele wyjałowi podłoże.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
-
OneBlood
- Stały bywalec
Czyli widze że jednak pośrednio zalecasz mi substrat, jeżeli juz to pytanie ProSoil czy Aqua substrate II? (jak to wyjdzie też cenowo?) Jak to się kalkuluje z tańszym podłożem (żwirek)?
Sam mam od roku akwarium na czystym żwirku i narazie nie narzekam na podłoże, tym bardziej że jestem fanem mchów, ale jakiś czas temu wsadziłem Eleocharisa parvule i to głownie o nim myślę mówiąc o substracie, bo zawsze marzyłem o przepięknym trawniku

Nie wiem poporostu czy dlużej oszczędzać i wziąc substrat, ale jak wiadomo w akwarystyce lepiej się nie śpieszyć

pozdrawiam!
-
Jarus
- Rekin forum
-
Kontakt:
Nie zalecam Ci substratu na początek. Tylko PODŁOŻE nasycone typu Aquatic-Nature Pro-Soil czy Ada Amazonia. Podłoże to nie substrat (dwie różne rzeczy!).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
-
OneBlood
- Stały bywalec
Może nie nazywajmy tego początkiem, bo troche już mam styczności z akwarystyką, ale akurat w kwesti podłoża jestem zielony

Czym w takim razie różni sie pro soil od substratu? Amazonia odpada ze względu na cenę, którra jest chyba najwyższa na rynku

-
Jarus
- Rekin forum
-
Kontakt:
Substrat to bardzo wartościowa dla roślin 'substancja' którą dajemy POD podłoże. Czyli np. ziemia pod żwirem lub substrat profesjonalny typu: Substrat JBL AquaBasis plus, Substrat NutriPlant czy Power Sand Special. Na warstwę którejś z tych powyższych kładziemy podłoże właściwe - czyli np. żwirek lub bazalt.
A Ada Amazonia czy Pro Soil to PODŁOŻE zrobione ze specjalnej glinki którą producent 'nasyca' nawozami wg własnych procedur. W baniaku podłoże takie oddaje powoli substancje które wykorzystują rośliny. Dodatkowo często obniża ono parametry wody (czasowo) i ma właściwości buforujące.
Dlatego ja preferuję taki układ: mam nowe podłoże Pro Soil które w baniaku będzie pracowało powiedzmy półtora roku (aż się wyjałowi - czyli straci właściwości nawożące).
Potem robię restart i pod to jałowe podłoże daję ziemie uniwersalną. Czyli nadal mam ciemne podłoże o takiej granulacji jak mi pasuje a rośliny ciągną pierwiastki z DODANEGO substratu czyli ziemi.
ps. looknij tu co mi bardziej doświadczeni akwaryści doradzali:
http://e-akwarystyka.pl/topics5/18546.htm
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
-
OneBlood
- Stały bywalec
Kiedyś nawet czytałem ten artykuł ale dziękuje za przypomnienie, czyli chyba jednak będę musiał czekać spokojnie na jakieś fundusze i szarpnąć się na Pro Soil'a, 1,5 roku to jednak dość dużo czasu, więc myślę że będzie warto zainwestować. Tym bardziej że jest to pewną gwarancją na ładniejsze akwarium

Do tego jeszcze poprawa parametrów wody, myslę że dowiedziałem się tego czego oczekiwałem co utwierdzilo moją decyzję o rodzaju podłoża, dziękuje za pomoc!
pozdraiwam!
-
Broda
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
podłączę sie:
kolega wspomniał że od roku ma zwykły żwirek.
wiem że roślinki maja różne wymagania.
czy moge na start dać tylko 1-2 mm żwir( piasek) , do tego tylko kulki nawozowe?
czy raczej konieczna będzie ziemia lub aquabasis?
-
Jarus
- Rekin forum
-
Kontakt:
Kulki nawozowe zawsze będą lepsze niż samo jałowe podłoże. Ale wydaje mi się że żwirek o takiej granulacji to kiepski pomysł - lepiej dać coś grubszego (2-4mm?). Lepsza 'penetracja' przez wodę.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
-
Broda
- Zainteresowany
a czy taka granulacja nie będzie przeszkadzała m in pielęgniczkom?
które wolą drobniejszy?
Znalazłem u siebie w okolicy 1-3 mm

-
Jarus
- Rekin forum
-
Kontakt:
Sądzę że 1-3 by było. A pielęgniczki się przyzwyczajają do innych podłoży. Trochę piachu było by dla nich idealne.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
-
Broda
- Zainteresowany
ok
to zrobię mieszankę . Roślinki będą musiały więcej się napocić.

-
Broda
- Zainteresowany
piasku w efekcie włożyłem mało. Jednak u mnie wszystko OK.
Wszystko śmiga, jedynie muszę dla roślinek nawozy zapodawać.