1500 litrów potu...

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Michał
Administrator
Pojemność akwarium: 50
Imię: Michał
Nazwisko: Kryński
Kontakt:

Re: 1500 litrów potu...

Post autor: Michał » 2007-11-14, 14:21

maol pisze:większe (np 12 tys l :-) )
basen chyba ;)

Dla mnie akwarium super ;) Co do rybek to hmmmmm powiedźmy że tak sobie podobają mi się paletki ;) No ale każdy m przecież inny gust ;)

Ja byłbym ciekaw jakie są koszty utrzymania takiego akwa ;) Mam na mysli głównie koszty prądu zużytego przez grzałki, lampy, filtry ;)
Michał

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-11-14, 20:36

O ja pierniczę! To wszystko jest.... PIĘKNE ! Brak mi słów.. nurkowanie w akwarium ŁAŁ! Też od początku myślałem, że to jakiś żart. Bardzo piękne paletki! Nawet jak bym wygrał kilka milionów w totolotka to nie założyłbym tak dużego akwarium. Po prostu za dużo roboty i nerwów. Podziwiam Cię! Powiem, że bardzo fajnie czyta się coraz to nowsze 'odcinki' :)

Pozdrawiam!
-Daniel.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
Piotrek
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 100
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: Piotrek » 2007-11-14, 20:57

A ja czekam od samego rana na następny odcinek i sie doczekac nie moge

Awatar użytkownika
DevaDestroy
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Sylwia
Kontakt:

Post autor: DevaDestroy » 2007-11-15, 11:18

tee to rzeczywiście fajne jest
akwa i basen w jednym :D

podziwiam
Looking 4 job =/

Daltar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 1500
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Daltar » 2007-11-15, 12:17

Dzisiaj obiecuje kolejny( ale nie ostatni! :-D ) odcinek, w który zobaczycie wreszcie efekt finałowy sprzed pół roku. Na życzenie zainteresowanych na końcu Historii podam koszty utrzymania, czas jaki trzeba temu poświęcać oraz szacunkowe koszty budowy akwarium ;-) .
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2007-11-15, 12:21

to ja poprosze szczegoly do mnie na ten temat.. jak chcesz to na PW ;-)

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-11-15, 12:59

ja też :-)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-15, 13:02

myślę, że wszyscy będą ciekawi, i taka informacja będzie wielce pouczająca...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
MamFajnyNick
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Micha³

Post autor: MamFajnyNick » 2007-11-15, 13:20

Kosztami kosztami, ale widzę moją po tych jajach z bąbelkami w silikonie itd. to by mi spac w domu nie dała ze szklanym basenem w domu, a córce bym musiał takie ogrodzenie muzealne zrobic, co by tam do rybki niczym nie pukała. Szczerze podziwiam, ale jak dla mnie za dużo stresu związanego z eksploatacja i pomysłami córki.

Daltar
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 1500
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Daltar » 2007-11-15, 20:29

A zatem jedziemy dalej.

Dumałem dumałem, aż wymyśliłem dosyć nietypowe rozwiązanie dla problemu tła. Ponieważ uparcie nie chciałem się rozstawać z wizją kamiennej, naturalnej ściany, musiałem czymś tak zaimpregnować kamienne płyty, aby nie zarastały wżerającymi się głęboko glonami. Do tego kamienie ( jak wykazały wcześniejsze doświadczenia ) powinny być bardzo trwale zamocowane do szyby. Wpadłem na pomysł zaimpregnowania piaskowca specjalną żywicą. Dokładnie tą sama przeźroczystą żywicą, którą kamieniarze zamykają dziurki w porfirze. Niepokoiła mnie myśl, o ewentualnych toksycznych substancjach, które mogły by sie wydzielać do wody, ale pomyślałem o żywicznych , gotowych tłach, które stosuje sie z powodzeniem i stwierdziłem, że po dokładnym spolimeryzowaniu i wysuszeniu "politur" nic złego nie powinno sie stać. Pojechałem do kamieniarza i ponownie przywiozłem ponad 300 kg. potłuczonych piaskowcowych płyt. Były to pierwsze warstwy odcinane z kamiennego bloku, czyli jedna strona była naturalna druga zaś zupełnie gładka. Po 2- tygodniowym babraniu się z układaniem ściany ( na razie na podłodze w salonie ) i dopasowywaniem kolejnych fragmentów do siebie, oraz malowaniem wszystkiego żywicą mieszaną z utwardzaczami dzieło było gotowe. Smród w domu był taki jakbym otworzył lakiernie samochodową w salonie, ale postanowiłem przeczekać już wszystko i dopiąć do końca. Teraz tylko należało odczekać odpowiednio długo, aż żywica stwardnieje całkowicie i przenieść całą ścianę kawałek po kawałku do wnętrza akwarium, gdzie za pomocą silikonu akwariowego przyklejałem kamienie płaską częścią do szyby. Nie zdajecie sobie sprawy, jak upierdliwe i pracochłonne było to zajęcie. W pewnych momentach oddychałem przez rurkę wypuszczoną na zewnątrz zbiornika, bowiem stężenie par kwasu octowego było nie do zniesienia ( silikon ). Oczywiście pomagał mi przy tym znajomy, podając kolejne i kolejne kawałki kamiennej ściany ( największe ważyły 25 kg. ). Cały proces trwał około tygodnia. Kiedy już skończyłem, jeszcze raz pomalowałem całe tło kolejna warstwą żywicy, tak aby wszystko dokładnie stopiło się w jedna całość. Teraz pozostało już tylko kilkukrotnie napełnić i wypłukać woda zbiornik. Po nalaniu pierwszej wody efekt faktycznie był bardzo piękny. Na drugi i trzeci dzień zaczęło się przedziwne zjawisko mętnienia żywicy. W ciągu tygodnia cały piaskowiec przybrał mleczna barwę i wyglądał jak białe, wapienne skały. W sumie nawet miało to swoisty urok, ale przecież nie o ten efekt mi chodziło! :evil:
Po ponownej zmianie całej wody powoli, bardzo powoli cieniutka żywiczna warstwa zaczęła z powrotem nabierać przeźroczystości. Cały proces trwał około jednego miesiąca. W tym czasie co najmniej 5-cio krotnie wymieniłem wodę. Oczywiście chodziło też o maksymalne odparowanie kwasu octowego, który ciągle uwalniał się z tyłu tła (klejenie kamieni do szyby ).Po miesiącu, kiedy już sytuacja wydawała się stabilna wsypałem żwir, posadziłem rośliny i umocowałem korzenie. Po kolejnych dwóch tygodniach, stopniowo rozpocząłem wpuszczanie ryb. I tak oto udało mi się w końcu osiągnąć zamierzony efekt wizualny, który ukazuje tak wyczekiwane przez wielu zdjęcie 8-)

Czy jednak osiągnięty efekt był trwały? Jakie trudności napotkałem w pielęgnacji akwarium z taka obsadą? I w końcu ile to wszystko kosztowało? Odpowiedź na te wszystkie pytania znajdziecie w następnym i już ostatnim w tej serii odcinku powieści o spełnianiu szalonych marzeń i walce z przeciwnościami dla osiągnięcia postawionego sobie celu ;-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-11-15, 20:38

a niech Cię stary, pięknie to wygląda... Ta ściana jak z czasów starożytnych i te rybcie...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Oloakwa
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: Oloakwa » 2007-11-15, 21:11

Alez to jest piękne, wygląda jak w w takim zamku i do tego akwarium piękne ;]
Jeśli pomogłem to naciśnij pomógł :D

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-11-15, 21:11

Szczerze, to spodziewałem się czegoś "innego". Moim zdaniem za dużo rybek ( ale to tylko moje zdanie :-) )

Tło super sprawa, na prawdę najlepsze z całego akwarium. Ale spodziewałem się czegoś innego, to po prostu nie jest mój styl.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2007-11-15, 21:34

wow :shock:
cos pięknego :mrgreen:
jak dla mnie za malo roslin, ale chyle czoła!!
te takie niebieskie farfocle w akwa to jak mniemam neonki?

szacuken!

i czekam na aktualne foty ;-)

całość kojarzy mi sie z pałacem sultańskim :-D

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-11-15, 22:01

Dla mnie super! Jedyne co bym zmienił to trzymałbym 25 palet i 300 neonek czerwonych, lub innesa. Generalnie efekt bardzo piękny! Pozazdrościć :)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

ODPOWIEDZ