nie zastanawiałem się nad tym, bo w zbrojnikach, które mam albo wcale, albo bardzo ciężko się rozpoznaje płeć. Poza tym i tak się nie rozmnożą w niewoli.
Ale masz rację. Czytałem trochę na temat hodowli ancistrusów i rzeczywiście samców było zawsze znacznie mniej w każdym miocie.
Może to jest jeden z tych fenomenów regulowanych przez naturę. Do reprodukcji i przetrwania gatunku potrzeba wielu samic, a samiec wystarczy w zasadzie jeden.
25 malutkich glonojadów.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 150
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
Re: 25 malutkich glonojadów.
croc, jak masz dwa samce w akwarium to jest nie zła jadka
150 litrowe akwa jest zamale na dojrzale samce... ale Ja i tak sobie zmienie partnera dla Moich samic... zawsze cos nowego i swierza krew... 

Posiadam 4 Piranie - 3 Oskary - 2 Zbrojniki ...
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
nie mam dwóch takich samych osobników w tym samym akwarium. Odmienne gatunki się ignorują. Nie mam akwarium 150L.
Jedno z akwariów przygotowuję pod L260/262 - i tam będzie małe stadko. Ale te ryby to akurat ryba stadna, więc nie powinno być problemów.
Jedno z akwariów przygotowuję pod L260/262 - i tam będzie małe stadko. Ale te ryby to akurat ryba stadna, więc nie powinno być problemów.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
sorki...znowu sie nie zrozumielismy
chodzilo Mi to co napisalem wyzej odnosnie Mojej osoby
i Moich Zbrojnikow ... i Mojego akwa ...

-
- Zakręcony forumowicz
a zostawiałeś kiedyś ze dwa, trzy samce w jednym akwarium? Zbrojniki Niebieskie mają hierarchiczny tryb zarzadzania akwarium. Samce stoczą walkę i ustalą który jest przywódcą. Potem juz nie walczą. Tylko przywódca ma prawo do tarła. Przywódca je pierwszy, może wygonić innego samca z domku, itd. Żyją w stadzie w całkiem niezłej zgodzie.
Oczywiście nie należy wrzucać wszystkich naraz, ale najpierw dwa, a jak ustali sie hierachia, to następnego.
Choć fakt, że 150l to może być trochę mało na takie eksperymenty.
Oczywiście nie należy wrzucać wszystkich naraz, ale najpierw dwa, a jak ustali sie hierachia, to następnego.
Choć fakt, że 150l to może być trochę mało na takie eksperymenty.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
tak kiedys mialem az 3 i bylo ok... w sumie rzadzil tylko jeden najwiekszy i najstarszy a te dwa to byly malode..
a przedwczoraj jak wpuscilem tego nowego to powiem Ci ze ataki miedzy soba byly wszedzie w calym akwa.. tylko ze tego co wpuscilem jest jeszcze raz wiekszy jak bywalec mego akwa ... wiec usunolem tego mniejszego do tzn oddalem szwagrowi... teraz ten ma 6 kobitek tylko dla siebie
gdzie mozna jeszcze zasiegnac wiedzy na temat tych zbrojnikow ???

gdzie mozna jeszcze zasiegnac wiedzy na temat tych zbrojnikow ???
-
- Zakręcony forumowicz
jest cała masa stron www gdzie ludzie wymieniają się spostrzeżeniami, opisują choroby, itp. Dam Ci na pw.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
dzieki wielkie ... pozdro ...