Nagłe potomstwo skalarów - pomocy!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mateusz
Nagłe potomstwo skalarów - pomocy!
Witam, potrzebuje szybko pomocy:D w moim akwarium przed chwila skalary zlozyly ikre na korzeniu i nadal to robia. Wokol plywaja neony i skalary je odganiaja. Co ja mam z ty zrobic zeby wszystko bylo OK ??? SZYBKO!!! xD!!!
Ostatnio zmieniony 2008-05-09, 08:37 przez mateusz765, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: Nagłe potomstwo skalarów - pomocy!
Jeśli to pierwsza ich ikra to i tak zapewne nic z niej nie będzie po nocy jeśli odłowisz neonki.. Tak zazwyczaj jest u Pielęgnic.. Ciekawe jest też czy Twoje skalary nie utraciły instynktu opiekuńczego bo zazwyczaj większość tych ryb dawno zapomniała jak się opiekować potomstwem..
Doścignąć niedoścignione...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: POMOCY!! SZYBKO xD
... na przyszłosc poczytać o akwariach jednogatunkowych lub zbiorniku tarliskowym.mateusz765 pisze: Co ja mam z ty zrobic zeby wszystko bylo OK ??? SZYBKO!!! xD!!!
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: Mateusz
hehe, prawda po nocy nic nie zostalo:) A tego tarla nie planowalem
patrze na akwarium a tam ikra:) troche sie zdziwilem. Ale mysle zeby przelozyc skalary do innego akwarium i sprobowac je rozmnozyc. Dzieki POzdrawiam!!!!

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
ja bym skalary zostawił w tym a inne rybki wywalił jak nie pogrzebiesz nic w akwa , skalary do 2 tygodni powinny znowu złożyć ikrę , a warunki jakie maja w tym akwarium im odpowiadajamateusz765 pisze:hehe, prawda po nocy nic nie zostalo:) A tego tarla nie planowalempatrze na akwarium a tam ikra:) troche sie zdziwilem. Ale mysle zeby przelozyc skalary do innego akwarium i sprobowac je rozmnozyc. Dzieki POzdrawiam!!!!
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Nowicjusz
- Imię: jarek
dziś mam właśnie ten sam kłopot i niewiem co dalej mam robić
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Nic nierób. Pozwól rybą na naukę. Po kilku podejściach do tarła zacznij się zastanawiać nad zbiornikiem tarliskowym.said7979 pisze:dziś mam właśnie ten sam kłopot i niewiem co dalej mam robić
-
- Nowicjusz
- Imię: jarek
a czy wstawienie szyby pomiędzy ikrą i skalarami od reszty ryb coś pomoże
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
powinno pomóc i ta szyba wcale nie jest głupim pomysłem
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
Z pierwszej ikry zapomnij ze cos bedzie.
Nastepnym razem (okolo 10 dni) najlepiej odlow inne ryby a jesli nie mozesz tego zrobic przenies skalary do akwarium tarliskowego. Ty lko pamietaj ze musza miec dokladnie takie same warunki jak w poprzednim akwarium dlatego najlepiej przelac z niego wode gdyz w innej najprawdopodobniej nie zloza nawet ikry.
pozdrawiam;]
Nastepnym razem (okolo 10 dni) najlepiej odlow inne ryby a jesli nie mozesz tego zrobic przenies skalary do akwarium tarliskowego. Ty lko pamietaj ze musza miec dokladnie takie same warunki jak w poprzednim akwarium dlatego najlepiej przelac z niego wode gdyz w innej najprawdopodobniej nie zloza nawet ikry.
pozdrawiam;]
Dlaczego z pierwszej ikry ma nic nie być? Zadałam może dość głupie pytanie, ale moje bojowniki 'złożyły' ikrę po raz pierwszy i wcale nie można powiedzieć, że miot był nieudany, to samo ze zbrojnikami i z wieloma innymi rybami. Pierwsza ikra zawsze była u mnie ok... :niepewny: Chyba, że to z tymi skalarami jest coś nie tak ;) To tylko taka moja mała wypowiedź ;p Bo właściwie to już któryś raz spotykam się z określeniem 'z pierwszej ikry nic nie będzie', a u mnie i u moich kolegów, koleżanek oraz rodzinki 1-sza ikra zawsze była ok, a małe były zdrowe.. To tylko tak na marginesie. 

- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Różnego rodzaju pielęgnicowate muszą nauczyć się jak wychowywać potomstwo. Zwykle gdy mają swoje pierwsze tarło za bardzo się o ikrę boją zauważy rybka coś niepokojącego i zjada ikrę (pewnie myśli że jak zje to jej już nic się nie stanie i będzie bezpieczna).Nicole pisze:Dlaczego z pierwszej ikry ma nic nie być? Zadałam może dość głupie pytanie, ale moje bojowniki 'złożyły' ikrę po raz pierwszy i wcale nie można powiedzieć, że miot był nieudany, to samo ze zbrojnikami i z wieloma innymi rybami. Pierwsza ikra zawsze była u mnie ok...
Teraz kostka 

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
Olu:) nie wszystkie rybki sa takie same jedne nosza swoje potomstwo w brzuszkach inne w pyszczkach jeszcze inne wogole sie nie przejmuja ikra a skalary jako pielegnice dbaja w jakis sposob o ikre ale musza sie tego nauczyc
pozdrawiam;]
pozdrawiam;]
Rozumiem, ale pielęgnice też miałam i z pierwszego tarła zeberek wyszło mi ok 50 maluchów ;) Ale dzięki za odpowiedź na nurtujące mnie pytanie xD