Małe zeberki!!
Moderator: ModTeam
- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
Małe zeberki!!
Udało mi się odłowić do podchowywalnego zbiornika młode i to juz drugi raz !! Tylko za pierwszym razem mlode zeberki po ok 3 tygodniach zdechły(szkoda) ale teraz chciałbym je wychować!! Jak to zrobić? Widzę że jedzą pokarm(artemię) ale tamte też jadły i nie przeżyły. Proszę o pomoc !! Z góry dziękuję!!
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Małe zeberki!!
A po co odławiasz te młode? Zebry opiekują się młodymi, aż te osiągną samodzielność. O pokarm martwią sie rodzice.
- kredo
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Max
Ale młode już się zaczęły rozpływać po akwa i już 4 wciągnął filtr!! więc to moim zdaniem odpowiednia pora na odłowienie!! a jak je podchować dalej???
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
A jak je odłowisz to filtr nie będzie ich wciągał? One potrzebują wody takiej samej jakości, a nawet lepszej, jak dorosłe ryby, więc filtr to konieczność. Karmisz tym, co dorosłe osobniki, tyle że odpowiednio mniejsze porcje. Jak moje młode były przepędzane z gniazda, to miały prawie 1 cm długości i były już doskonale przystosowane do pobierania wszelkich pokarmów.
Ja rozumiem że te 60l to ty w nim zeberki trzymasz? :zdziwko:
Jak tak to to bardzo mało jak na nie.
Zeberki się małymi opiekują, im naprawdę nie potrzeba, żeby ktoś je odławiał, bo samiec zebry znajduje małym pokarm i właściwie cały czas się nimi opiekuje. Nie ma potrzeby ich odławiać. A wogóle to po co ty cokolwiek robisz z tym potomstwem? Zostaw to selekcji. Zeberki nie wyginął jeśli ich nie rozmnożysz. Ponadto co potem z nimi zrobisz? Miałam zeberki i wiem co się potem dzieje. To ryby bardzo łatwe w rozmnożeniu, ale problem w tym, że agresywne i bardzo ciężko je komuś oddać..
Jak tak to to bardzo mało jak na nie.
Zeberki się małymi opiekują, im naprawdę nie potrzeba, żeby ktoś je odławiał, bo samiec zebry znajduje małym pokarm i właściwie cały czas się nimi opiekuje. Nie ma potrzeby ich odławiać. A wogóle to po co ty cokolwiek robisz z tym potomstwem? Zostaw to selekcji. Zeberki nie wyginął jeśli ich nie rozmnożysz. Ponadto co potem z nimi zrobisz? Miałam zeberki i wiem co się potem dzieje. To ryby bardzo łatwe w rozmnożeniu, ale problem w tym, że agresywne i bardzo ciężko je komuś oddać..