No tylko taki, bo chyba nie miałeś zamiaru wyciskać 0,5l cytrynowego soku? Kwasek w sklepie kupić najlpeij w proszku i rozpuścić, wtedy możesz otrzymać roztwór nasycony, najbardziej wydajny! A tak szczerze mówiąc nie baw się tą bimbrownie, przerabiałem to i o niebo lepsza jest drożdzowa!lukasz0207 pisze:octu mozna zastosowac kwasek cytrynowy, czy moze byc taki co sie kupuje w sklepie??
Bimbrownia
Moderator: ModTeam
- plastuf93
- Forumowicz
- Posty: 106
- Rejestracja: 2008-03-19, 13:32
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
-
- Zakręcony forumowicz
- Posty: 1568
- Rejestracja: 2008-02-01, 02:05
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Lokalizacja: Okocim
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Tutaj Cię w 100% potwierdzam. To cała bimbrownia to jest pic na wodę.plastuf93 pisze:i o niebo lepsza jest drożdzowa!
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Zainteresowany
- Posty: 26
- Rejestracja: 2007-08-27, 13:34
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: £ukasz
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
No ale w drozdzowej nie mozna wylaczac jej na noc, a ja mam krewetki i je to moze zabic. Bo bedzie malo tlenu w wodzie, i moga tez byc duze skoki ph.
- plastuf93
- Forumowicz
- Posty: 106
- Rejestracja: 2008-03-19, 13:32
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Jak nie chcesz mieć w nocy co2 to albo wyjmujesz dyfuzor poza akwa, albo na wężyku, którym leci co2 do akwa robisz taką szybko złączkę i na noc rozłączasz!No ale w drozdzowej nie mozna wylaczac jej na noc, a ja mam krewetki i je to moze zabic. Bo bedzie malo tlenu w wodzie, i mogą tez być duże skoki ph.
Na prawdę pomimo, że w sodowej można zakręcać itp... to nie jest ona tak efektowna i wydajna!
Re: Bimbrownia
a na jak dlugo wystarczaja wogole takie zaczyny? powiedzenie ze dla mojego akwa 300L starcza na dzien, to dla Ciebie w przeliczeniu powinno na iles tam dluzej...
zakladajac ze ktos ma akwarium 15L, to starczy mu taki zaczyn na 2 tygodnie? chyba ktos zapomnial o tym, iz drozdze beda prowadzily do pewnego momentu tylko fermentacje i po kilku dniach proces sie skonczy...
a co sadzicie o zrobieniu zaczynu jeszcze prostszego?
Wystarczy sloik ok. 1L - w nakretce montuje sie standardowo wezyk i cala reszte ostprzetu... a w sloiku najprostrzy w swiecie zaczyn uzywany do robienia chleba - maka + woda. Z doswiadczenia wiem, ze aplikujac okolo 200g maki + wode aby zrobic z tego "mokre ciasto" bedzie taki zaczyn fermentowal ponad tydzien, bez wiekszego problemu...
reasumujac - koszt i ilosc skladnikow przemawiaja na plus na pomysl z maka i woda... co sadzicie o tym?
zakladajac ze ktos ma akwarium 15L, to starczy mu taki zaczyn na 2 tygodnie? chyba ktos zapomnial o tym, iz drozdze beda prowadzily do pewnego momentu tylko fermentacje i po kilku dniach proces sie skonczy...
a co sadzicie o zrobieniu zaczynu jeszcze prostszego?
Wystarczy sloik ok. 1L - w nakretce montuje sie standardowo wezyk i cala reszte ostprzetu... a w sloiku najprostrzy w swiecie zaczyn uzywany do robienia chleba - maka + woda. Z doswiadczenia wiem, ze aplikujac okolo 200g maki + wode aby zrobic z tego "mokre ciasto" bedzie taki zaczyn fermentowal ponad tydzien, bez wiekszego problemu...
reasumujac - koszt i ilosc skladnikow przemawiaja na plus na pomysl z maka i woda... co sadzicie o tym?
-
- Stały bywalec
- Posty: 244
- Rejestracja: 2007-05-26, 23:35
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Lokalizacja: Pszczyna
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
wlasnie drozdze prowadzo do fermentacji,woda z mąką chyba nic nie da
Re: Bimbrownia
moge sie z Toba zalozyc o krate piwa ze bedzie fermentacjaobi wan 16 pisze:wlasnie drozdze prowadzo do fermentacji,woda z mąką chyba nic nie da

pieklem kiedys na takim "zakwasie" chleb - zawsze sie udawalo....
AHA - maka musi byc ZYTNIA ! w zadnym innym przypadku sie nie uda!
- plastuf93
- Forumowicz
- Posty: 106
- Rejestracja: 2008-03-19, 13:32
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Sory, nikt nie zapomniał o tym, i nie tylko ty tu błyskasz, bo widze zet tak ci się wydaje! Mam akwa 50l, bimbrownie na bazie drożdży i ku twojemu zdziwieniu drożdże fermentują ok. 2tygodni bez większych problemów! Więc niestety tu się pomyliłeś!insider69 pisze:go akwa 300L starcza na dzien, to dla Ciebie w przeliczeniu powinno na iles tam dluzej...
zakladajac ze ktos ma akwarium 15L, to starczy mu taki zaczyn na 2 tygodnie? chyba ktos zapomnial o tym, iz drozdze beda prowadzily do pewnego momentu tylko fermentacje i po kilku dniach proces sie skonczy...
Fermentacja to może i będzie, 2 tygodnie a może i 3 ale jaka? Czy będzie na tyle wydajna i efektywna że ciśnienie wyprze co2 do naszego akwa przez dyfuzor?insider69 pisze:moge sie z Toba zalozyc o krate piwa ze bedzie fermentacja
pieklem kiedys na takim "zakwasie" chleb - zawsze sie udawalo....
AHA - maka musi byc ZYTNIA ! w zadnym innym przypadku sie nie uda!
_________________
Re: Bimbrownia
[quote="plastuf93"]Sory, nikt nie zapomniał o tym, i nie tylko ty tu błyskasz, bo widze zet tak ci się wydaje! Mam akwa 50l, bimbrownie na bazie drożdży i ku twojemu zdziwieniu drożdże fermentują ok. 2tygodni bez większych problemów! Więc niestety tu się pomyliłeś!/quote]
Nie, nie pomylilem sie, poniewaz to co pisalem to bylo zalozenie hipotetyczne tylko ;p
Piszac i fermentacji na bazie maki zytniej - przedstawilem alternatywe dla "tradycyjnej" metody stosowanej przez akwarystow.
Jezeli uwazasz ze jestes taki "bystry" - to sam przedstaw jakas alternatywe do produkcji CO2 w warunkach domowych wykorzystujac jak najmniej srodkow $ i komponentow....
Kolega plastuf93 rzucil wyzwanie, wiec niech pokarze co potrafi
P.S. Fermentacja na bazie maki zytniej i wody daje dobre rezultaty przez napewno 1 tydzien - a co do cisnienia - nie zamykalem zaczynu jeszcze w sloiku i nie robilem eksperymentu - zrobie wkrotce to powiem co i jak ;p
Nie, nie pomylilem sie, poniewaz to co pisalem to bylo zalozenie hipotetyczne tylko ;p
Piszac i fermentacji na bazie maki zytniej - przedstawilem alternatywe dla "tradycyjnej" metody stosowanej przez akwarystow.
Jezeli uwazasz ze jestes taki "bystry" - to sam przedstaw jakas alternatywe do produkcji CO2 w warunkach domowych wykorzystujac jak najmniej srodkow $ i komponentow....
Kolega plastuf93 rzucil wyzwanie, wiec niech pokarze co potrafi
P.S. Fermentacja na bazie maki zytniej i wody daje dobre rezultaty przez napewno 1 tydzien - a co do cisnienia - nie zamykalem zaczynu jeszcze w sloiku i nie robilem eksperymentu - zrobie wkrotce to powiem co i jak ;p
- plastuf93
- Forumowicz
- Posty: 106
- Rejestracja: 2008-03-19, 13:32
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Wcale nie mówiłem tego z zamiarem, rzucania wyzwania...insider69 pisze:Kolega plastuf93 rzucil wyzwanie, wiec niech pokarze co potrafi

Chodzi mi o to, że kwestionujesz sposoby (sposób, przede wszystkim bimbrownie drożdżową), który jest znany akwarystom od dawien dawna, i nikt jak dotąd nie miał większych problemów z funkcjonowaniem takiego wynalazku! Gdyby nie dobra praca, niski koszt takiej bimbrowni, nie byłaby ona tak powszechna, i często polecana! I na prawdę nie ma sensu abyśmy toczyli dalej tę rozmowę, gdyż do niczego ona nie prowadzi, tylko do bezsensownego udowadniania sobie na wzajem kto wie więcej ...
insider69, swoją drogą spróbuj wykonać tą "bimbrownie", bo jestem ciekaw jak to będzie działać, bo być może okaże się to najnowszym hitem akwarystycznym :]
Re: Bimbrownia
wlasnie "zarzucilem" zaczyn do sloika - wiec pewnie i dzisiaj wieczorem zacznie sie proces fermentacji....
teraz jeszcze musze tylko zrobic korek lipowy....
mam czas do wieczoru...
P.S. - masz racje - nie ma sensu toczyc bezcelowych wywodow...
P.S.2 - zrobie - przetestuje i zobaczymy, moze okaze sie faktycznie hitem sezonu
Zawsze cel uświeca środki, a w tym przypadku srodki moga byc naprawde znacznie mniejsze w przypadku powodzenia sie eksperymentu
teraz jeszcze musze tylko zrobic korek lipowy....

P.S. - masz racje - nie ma sensu toczyc bezcelowych wywodow...
P.S.2 - zrobie - przetestuje i zobaczymy, moze okaze sie faktycznie hitem sezonu

Zawsze cel uświeca środki, a w tym przypadku srodki moga byc naprawde znacznie mniejsze w przypadku powodzenia sie eksperymentu

- plastuf93
- Forumowicz
- Posty: 106
- Rejestracja: 2008-03-19, 13:32
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Lokalizacja: Radom
- Kontakt:
Re: Bimbrownia
Oczywiście liczymy na relacje z przeprowadzanej próby ;)insider69 pisze:snie "zarzucilem" zaczyn do sloika - wiec pewnie i dzisiaj wieczorem zacznie sie proces fermentacji....
teraz jeszcze musze tylko zrobic korek lipowy....mam czas do wieczoru...
Re: Bimbrownia
kurde, testy odlozone na kolejny raz... okazalo sie ze moja eksperymentalna "bimbrownia" ma luzy na nakretce od sloika w ktorym odbywa sie fermentacja... musze wymienic nakretke i znowu zakleic kolejna nakretke...
:wstyd:
:wstyd: