Zmiana Oswietlenia na dlawiku z Zarowki Energooszczednej

Moderator: ModTeam

mlodyakwar
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Gracjan
Nazwisko: Nykiel

Zmiana Oswietlenia na dlawiku z Zarowki Energooszczednej

Post autor: mlodyakwar » 2008-07-23, 23:46

Mam Pokrywe w ktora wmatowalem 2 oprawki swietlowkowe luna 8W ale moj kolega pszemoo odwiadl mnie od tego pomyslu wiec mam pyatanie czy 4x15w swietloki jak podziele to na 2x15 i 1x15 na dlawiku 30w i 15w od energooszczednej czy nie rozwali mi sie ten dlawik po roku. Czy bedzie potrzebny starter?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

stef_y
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof
Kontakt:

Re: Zmiana Oswietlenia na dlawiku z Zarowki Energooszczednej

Post autor: stef_y » 2008-07-24, 00:07

ja mam podobny problem. mam dwie świetlówki 8W i elektronikę z żarówki 18W. Chcę te jarzeniówki połączyć po tą jedną elektronikę, ale jeszcze nie szukałem w internecie w jaki sposób to połączyć.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-07-24, 09:08

mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

mlodyakwar
Stały bywalec

Post autor: mlodyakwar » 2008-07-24, 10:57

#maol nie przejmuj sie mna :rotfl: juz kilka razy cos zrobilem :padam: A co z tym dlawikiem nie rozwali sie po np. roku??

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-07-24, 11:35

Ja sie nie przejmuję, ja po prostu ostrzegam. Prąd sam w sobie, a juz szczególnie w połączeniu z wodą bezpieczny i zdrowy nie jest. Wiem, ze to wyglada nudnie i sie powtarza w wątkach tego typu, ale wolimy dmuchac na zimne i ostrzegać, zanim dowiemy sie że po radzie na forum ktos absolutnie nie znajacy się na rzeczy "zbudował" sobie zestaw oświetleniowy, a potem został porażony i sciga nas prokurator. I dlatego ostrzegamy we wszystkich wątkach po kolei - to nie jest wyraz niewiary w Wasze umiejętności, tylko ostrzeżenie dla potencjalnych czytających.

Zresztą zgodnie z obowiązującym polskim prawem żeby cokolwiek przy jakimkolwiek prądzie robic, trzeba byc pełnoletnim i posiadać odpowiednie uprawnienia SEP - i zadne umiejętności ani wczesniej wykonane prace z takiego ograniczenia nie zwalniają.

A elektroniki ze świetlówek kompaktowych rzadko sie psują, rok wytrzymają na pewno :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

mlodyakwar
Stały bywalec

Post autor: mlodyakwar » 2008-07-25, 17:05

Czyli pozostaje mo kupic swietlowki zarowkie energooszczedne i aprawki odblysniki ido roboty :D

hodowca_rybek
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: BD

Post autor: hodowca_rybek » 2008-07-26, 10:37

Czytuje czasami forum elektroda.pl i tam znalazłem wiele informacji, że elektronika z żarówek energooszczędnych (świetlówek kompaktowych) nie nadaje się do świetlówek liniowych. Ludzie próbowali przerabiać, ale po jakimś czasie były problemy w użytkowaniu. Co dokładnie się działo nie pamiętam, jadnak czytałem, że to nie jest dobre rozwiązanie. Zakup statecznik elektroniczny 4x15W. Wyjdzie z 20 do 30 zł drożej, ale będzie to "coś porządne".

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-07-26, 10:46

Tak na elektrodzie chłopaki doszli do tego, że trzeba na płytkę wlutować pozystor i wtedy mamy ciepły zapłon,a nie zimny i świetlówki dłużej zachowują żywotność. ;)
U mnie na 8W na elektronice z 18W działo jakieś rok a teraz to nie wiem akwarium sprzedałem :P
Ostatnio zmieniony 2008-08-02, 00:20 przez Suja, łącznie zmieniany 1 raz.

zejnowski
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 120
Imię: Dominik
Kontakt:

Post autor: zejnowski » 2008-08-01, 20:01

maol pisze:Zresztą zgodnie z obowiązującym polskim prawem żeby cokolwiek przy jakimkolwiek prądzie robic, trzeba byc pełnoletnim i posiadać odpowiednie uprawnienia SEP
Wybacz, ale będąc zawodowym energetykiem nie mogę się z tobą zgodzić:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci (Dz. U. z dnia 21 maja 2003 r.) pisze: § 4. Nie wymaga się potwierdzenia posiadania kwalifikacji w zakresie obsługi urządzeń i instalacji u użytkowników eksploatujących:
1) urządzenia elektryczne o napięciu nie wyższym niż 1 kV i mocy znamionowej nie wyższej niż 20 kW, jeżeli w dokumentacji urządzenia określono zasady jego obsługi;
2) urządzenia lub instalacje cieplne o mocy zainstalowanej nie wyższej niż 50 kW
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-08-03, 15:31

A tu się nie zgodzę - sam zacytowałeś w paragrafie 4 - " eksploatujących". Co oznacza, że do 1kV wolno Ci takie urządzenia używać bez żadnych uprawnień ( bo to np. telewizor czy lodówka) ale juz nie naprawiać, konstruować czy przerabiać - bo na to już potrzebne są uprawnienia. I nie ma prawnie mozliwości, żeby np. 15-tolatek sam sobie legalnie i zgodnie z prawem konstruował urządzenia elektryczne...

zejnowski
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 120
Imię: Dominik
Kontakt:

Post autor: zejnowski » 2008-08-03, 17:33

A bo ty nie wiesz co to jest eksploatacja w rozumieniu prawa :)
eksploatacji - do których zalicza się stanowiska osób wykonujących prace w zakresie obsługi, konserwacji, remontów, montażu i kontrolno-pomiarowym;
Sądzę, że to temat na inne miejsce.
Nie zmienia to faktu, że nie znającym się oczywiście też nie polecam zabawy z prądem i co gorsza z wodą :)
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-08-04, 08:29

Dobra, niech ci będzie :-) A temat jako mocno juz off topic zamykam :-)

Zablokowany