Czy ślimaki zjadają rosliny?
Moderator: ModTeam
- black1diamond
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrianna
Czy ślimaki zjadają rosliny?
witam
a moim akwarium posiadam 2 białe ślimaki o nazwie rozdętka. o dziwo nie chcą sie rozmnażać. z jednej strony uważam je za dość pożyteczne bo według moich obserwacji zjadają glony i czyszczą filtr itp. jednak dziś zauważyłam ze jedna z moich roślinek jest mocno poskubana. czy to sprawka rozdętek??
a moim akwarium posiadam 2 białe ślimaki o nazwie rozdętka. o dziwo nie chcą sie rozmnażać. z jednej strony uważam je za dość pożyteczne bo według moich obserwacji zjadają glony i czyszczą filtr itp. jednak dziś zauważyłam ze jedna z moich roślinek jest mocno poskubana. czy to sprawka rozdętek??
Ostatnio zmieniony 2008-08-04, 22:00 przez black1diamond, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Wszystkich
-
- Zainteresowany
- Imię: konrad
Re: Czy ślimaki zjadają rosliny?
ja bym zrezygnował ze ślimaków dlatego że, niszczą rośliny i przenoszą choroby na ryby ja bym zakupił glonojady.
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
btw ślimaki nie maja na tyle twardej tarki aby jeść rośliny, mogą jedynie zjadać ich zgniłe części.
Prawdopobodnie Twoja roślina nadgniwa, a ślimak robi to co do niego należy.
Prawdopobodnie Twoja roślina nadgniwa, a ślimak robi to co do niego należy.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
wątpię... roślinki są naprawdę zdrowe, młode i delikatne może dlatego są wstanie ja zjadać . bo to odnoga od dorosłej rośliny. stawiam raczej na zatoczki lub glonojada...
Pozdrawiam Wszystkich
-
- Zainteresowany
to raczej ślimaki, glonojad by nie zniszczył roślinki.
- kamil_egon
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kamil
- Kontakt:
zawada dlaczego stawiasz na slimaki ? slimaki sa bardziej pozyteczne niz glonojady :|
2 Pielęgniczki Ramireza / 7 Neon Innesa / 3 Neon Czerwony / 3 Kirys Pstry / 3 Kirys Panda / XX Krewetki RC
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Możesz sobie wątpić ja wiem to czego mnie nauczyli w szkole ;]black1diamond pisze:wątpię... roślinki są naprawdę zdrowe
Ślimaki roślinożerne żywią się głównie glonami i nadgnitymi częściami roślin ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Sorry stary, ale śmiech na sali. Teoria kompletnie bez sensu.zawada pisze:ja bym zrezygnował ze ślimaków dlatego że, niszczą rośliny i przenoszą choroby na ryby
kamil_egon pisze:slimaki sa bardziej pozyteczne niz glonojady
Dokładnie, a jedyną ich wadą jest nadmierna płodność. Dość szybko akwa przeradza się w plagę.Suja pisze:Ślimaki roślinożerne żywią się głównie glonami i nadgnitymi częściami roślin
Zapewniam Cię, ze nie zrobiły tego ślimaki. Glonojad, hmmm.. :/ też mało prawdopodobne.black1diamond pisze:wątpię... roślinki są naprawdę zdrowe, młode i delikatne może dlatego są wstanie ja zjadać . bo to odnoga od dorosłej rośliny. stawiam raczej na zatoczki lub glonojada...
Bardziej skłonny jestem uwierzyć w ufo, niż w to, ze rozdętki nie chcą się rozmnożyć.black1diamond pisze:posiadam 2 białe ślimaki o nazwie rozdętka. o dziwo nie chcą sie rozmnażać.
To na pewno rozdętki?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
btw od kiedy rozdenki są białe?
Płodność ślimaków zależy od tego ile muły mamy na/w dnie im jest go mniej tym mniej ślimaków jest potrzebne do jego przerobienia ;)
Płodność ślimaków zależy od tego ile muły mamy na/w dnie im jest go mniej tym mniej ślimaków jest potrzebne do jego przerobienia ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Możesz jaśniej, bo nie kapuje. :zdziwko:Suja pisze:Płodność ślimaków zależy od tego ile muły mamy na/w dnie im jest go mniej tym mniej ślimaków jest potrzebne do jego przerobienia
Twoim zdaniem, czym czystsze dno tym slimaków mniej?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Według niektórych tak ;)
mówię tu o świderkach i takich tam.
Bo skoro ślimak nie ma pokarmu to nie robi sobie konkurencji i muszę Ci powiedzieć, że to nawet sie zgadza ;]
Bo skoro ślimak nie ma pokarmu to nie robi sobie konkurencji i muszę Ci powiedzieć, że to nawet sie zgadza ;]
63L z roślinami
63L z roślinami
- lorddino
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 191
- Imię: Arek
- Kontakt:
ja mam dość trochę ślimaków i nie zauważyłem żeby robiły cokolwiek roślinom a moje bojce chyba je przerzedzają więc nie powinny stać się plaga ale są na różnych rzeczach w tym roślinach i nie zauważyłem niczego niepokojącego
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Kompletna bzdura. Rozmnażałem kiedyś gurami, więc akwa zawsze były sterylne (bez żwiru) z dnem czyszczonym codziennie. Z pistią przywlekłem jaja ślimaków. Po pewnym czasie szyby były nimi oblepione. Robiąc porządki nigdy ich nie wyciągałem, bo po co.Suja pisze:Według niektórych tak ;)
Ślimak zawsze ma pokarm, nawet w sterylnym (resztki pokarmu, odchody) i wydaje mi się, ze allelopatia u nich nie występuje. Jeżeli tak to w małym stopniu.Suja pisze:Bo skoro ślimak nie ma pokarmu to nie robi sobie konkurencji i muszę Ci powiedzieć, że to nawet sie zgadza
Ślimak ma ograniczone możliwości rozwoju tylko w bardzo miękkiej wodzie. Brakuje mu budulca muszli.
Twierdzenie, ze mając czyste podłoże ma się mniej ślimaków to nieprawda.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ja powielam tylko to co przeczytałem na innym forum, a przy okazji zauważyłem w moim byłym akwarium. Teraz nie mam świderków niestety a reszta mimo muły jakoś ograniczyła swoją liczebność ;)
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Zainteresowany
to na pewno zrobiły ślimaki może masz racje że ślimaki są pożyteczniejsze ale przenoszą choroby
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.