200L Elwiry i Krzysia
Moderator: ModTeam
- black1diamond
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adrianna
Re: 200L Elwiry i Krzysia
ach super nawet nie wiesz jak wasze akwarium bardzo mi sie podoba jest takie jasne czyściutkie i przejrzyste i ta piękna zieleń. super naprawdę najśliczniejsze akwarium jakie widziałam :padam: . :padam:
Pozdrawiam Wszystkich 

- Elwira
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Elwira
o kurcze dzięki! Nie spodziewałam się takiego komentarza.black1diamond pisze:ach super nawet nie wiesz jak wasze akwarium bardzo mi sie podoba jest takie jasne czyściutkie i przejrzyste i ta piękna zieleń. super naprawdę najśliczniejsze akwarium jakie widziałam :padam: . :padam:
|Niestety do mojego zadowolenia z tego akwa jeszcze dużo dużo brakuje, ciągle się "coś" wali,
ciągle te nitki na roślinach, robimy spore podmiany i "oczyszczamy" roślinki ale to nic nie daje. Jeszcze ostatnio nasze akwa zostało umyślnie zniszczone przez 9 latka (porysował), a dwa dni temu prawie zabiliśmy wszystkie ryby bo kupiliśmy butlę CO2, w której rozregulował się jakiś zaworek i w ciągu mojej półtora godzinnej nieobecności opróżniła się cała butla (która miała starczyć na 2 miesiące!!). Ryby sie prawie udusiły, do tego jeszcze było 30 stopni w akwa!
Na ratunek pospieszyły kostki lodu i dolewanie zimnej wody no i przede wszystkim przez około 2 i pół godziny napowietrzaliśmy akwa z deszczowni. Wyciągnęliśmy ją na zewnątrz żeby jak najwięcej bąbli było. Naprawdę aż nie chce myśleć jak musiały lecieć te bąble z butli, jakie to musiało być ciśnienie. Jak zobaczyłam moje rybki leżące na dnie a niektóre stojące pionowo przy powierzchni i opadające co chwile na dno, nie mające sił utrzymać się na wodzie to po prostu zaczęłam płakać. Nie wiem co się zepsuło przy tym reduktorze. Tam jest takie szare pokrętło z przodu reduktora, ono reguluje :ilość" bąbelków. Zauważyłam że bąbelki leciały nierównomiernie. Wyszłam z domu i w tym czasie "musiało" się "podkręcić" to ciśnienie. Będziemy próbowali to naprawić. Padły nam "trawki" rosnące z przodu.
Zdechł 1 neon

Naprawdę codziennie mam niezadowoloną minę jak patrzę na akwa, chciałabym żeby było idealne a tyle jeszcze pracy to wymaga...
moje akwarium 200l
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#93964
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Reduktor nie służy do regulacji ilości bąbelków. Od tego jest zaworek precyzyjny.Elwira pisze:Nie wiem co się zepsuło przy tym reduktorze. Tam jest takie szare pokrętło z przodu reduktora, ono reguluje :ilość" bąbelków. Zauważyłam że bąbelki leciały nierównomiernie. Wyszłam z domu i w tym czasie "musiało" się "podkręcić" to ciśnienie.
jezeli już regulujemy przy reduktorze to robimy to bardzo delikatnie cały czas obserwując i poprawiając ewentualne wahania. Może to trwać nawet 1-2 godziny.
- kiszczu
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Marek
- Kontakt:
Naprawdę ładne akwarium
Bardzo fajne korzenie ;) Też mam baniak podobny czas jak wy i też jak to początkujący mam dużo problemów, ale powoli wygrywam walkę ;) Przyswoiłem tyle wiedzy ostatnio, że zacząłem łysieć :rotfl: Z tą rysą to czytałem, szkoda :/ Jeszcze raz akwa super, czekam na następne fotki 

Niedługo już nic nie będzie można ;P
Sorki za brak polskich liter ;)
Sorki za brak polskich liter ;)
- Elwira
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Elwira
marthinez
już wiem że się niekręci tym przy reduktorze tlyko sie ustawia raz na stałe, no ale wtedy nie wiedziałam o tym, z tym że zauważyłam że trzeba bardzo delikatnie przekręcać (dosłownie o 2 mm) i juz zmienia się natężenie. Niestety coś było nie tak z elektrozaworem, ponieważ nie włączał się automatycznie tak jak powinien - był podłaczony do programatora razem ze swiatlem i powinien razem zn im powodowac uruchomienie butli. Niestety działał on tylko przy wyłączaniu, a już przy włączaniu programatora butla nie działała. No i dlatego kręciłam tym szarym pokrętłem, wtedy z butli zaczynały lecieć bąble. Ale muszę przyznać ze przy bimbrowni lecuały ładniejsze bąble z roślin i było ich wiecej. Nie wiem od czego to zależy, butla świeża, bąbelki leciały tak ze 3/sek
już wiem że się niekręci tym przy reduktorze tlyko sie ustawia raz na stałe, no ale wtedy nie wiedziałam o tym, z tym że zauważyłam że trzeba bardzo delikatnie przekręcać (dosłownie o 2 mm) i juz zmienia się natężenie. Niestety coś było nie tak z elektrozaworem, ponieważ nie włączał się automatycznie tak jak powinien - był podłaczony do programatora razem ze swiatlem i powinien razem zn im powodowac uruchomienie butli. Niestety działał on tylko przy wyłączaniu, a już przy włączaniu programatora butla nie działała. No i dlatego kręciłam tym szarym pokrętłem, wtedy z butli zaczynały lecieć bąble. Ale muszę przyznać ze przy bimbrowni lecuały ładniejsze bąble z roślin i było ich wiecej. Nie wiem od czego to zależy, butla świeża, bąbelki leciały tak ze 3/sek
moje akwarium 200l
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jeszcze raz napiszę. Reduktorem nie regulujemy nic. odkręcamy go na full. Do regulacji potrzebujemy ZAWOREK PRECYZYJNY, który jest częścią osobną zestawu. Ustawiając reduktorem nigdy nie ustawisz stałego dozowania co2.Elwira pisze:marthinez
już wiem że się niekręci tym przy reduktorze tlyko sie ustawia raz na stałe, no ale wtedy nie wiedziałam o tym, z tym że zauważyłam że trzeba bardzo delikatnie przekręcać (dosłownie o 2 mm) i juz zmienia się natężenie.
Prawdopodobnie uszkodzony.Elwira pisze:Niestety coś było nie tak z elektrozaworem, ponieważ nie włączał się automatycznie tak jak powinien - był podłaczony do programatora razem ze swiatlem i powinien razem zn im powodowac uruchomienie butli. Niestety działał on tylko przy wyłączaniu, a już przy włączaniu programatora butla nie działała.
Posiadając zestaw z butla musisz nauczyć sie obliczać odpowiednie stężenie co2. Do tego niezbędne są dobre testy na Ph i Kh. Ustawiając "na oko" nie uzyskujesz nic lepszego od bimbrowni, poza rzadszym napełnianiem.Elwira pisze:Ale muszę przyznać ze przy bimbrowni lecuały ładniejsze bąble z roślin i było ich wiecej. Nie wiem od czego to zależy
Poza tym nawożenie butlą widać w pełni dopiero po dokładnym kilkudniowym dozowaniu.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Występują dwa rodzaje elektrozaworów ;)marthinez pisze:Elwira napisał/a:
Niestety coś było nie tak z elektrozaworem, ponieważ nie włączał się automatycznie tak jak powinien - był podłaczony do programatora razem ze swiatlem i powinien razem zn im powodowac uruchomienie butli. Niestety działał on tylko przy wyłączaniu, a już przy włączaniu programatora butla nie działała.
Prawdopodobnie uszkodzony.
Taki, który kiedy dostaje prąd jest otwarty, albo taki który jak dostaje prąd jest zamknięty ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami