darkside pisze:Witam
obecnie mam w akwarium 54l:
5 x pawie oczko
2 x gurami złoty
2 x otosek /2 niestety padły/
4 x red cherry
2 x amano
3 x ampularia
były 4 brzanki wysmukłe, ale się agresywnie zachowywały
nie ukrywam, że jestem zachwycona krewetkami ale nie wiem jakie ryby mogą żyć z nimi w symbiozie.Będę wdzięczna za podpowiedzi

No to.. pajechali!
5 x pawie oczko - zależy jakiej płci
2 x gurami złoty - zdecydowanie za duże do twojego zbionika!
2 x otosek - otoski często padają, bo są z odłowu i często są słabe, warto jednak dodać, że są to ryby zdecydowanie stadne - 5 sztuk to minimum.
4 x red cherry - ok.
2 x amano - ok.
3 x ampularia - według mnie to troszkę za dużo, wystarczyłaby jedna (ampularie liczą się do obsady). Ampularie nie należą do najmniejszych ślimaków, dlatego też kosztem 3 ampularii, musiałabyś zrezygnować z pewnej ilości ryb (tak przynajmniej mi się wydaje,jednakże nie znam się na ślimakach).
Brzanki ogólnie rzecz biorąc są trochę agresywne (inne bardziej, drugie mniej).
Więc ogólnikowo to obsada wydaje się być w porządku, jeśli chodzi o pawie oczko i krewetki. Gurami naprawdę, mimo tego, że pewnie teraz jest jeszcze małe, będzie się w Twoim akwarium źle czuć, karłowacieć, a w końcu umrze w męczarniach. Zadaj więc sobie pytanie: Czy warto? Otosków (jeśli chcesz je mieć) kup 5 (z tego co czytałam dla 5 minimum 50l, ale trzebaby to sprawdzić). Nie znam się na ślimakach, ale wydaje mi się, że ta jedna ampularia w zupełności by wystarczyła.
I myślę, że tak zredukowałaym obsadę i byłoby ok. Ewentualnie zamiast gupików (pawie oczko) możnaby dać stadko neonków, rasbór, lub innych, mniejszych rybek. Krewetkarium w tym wypadku także byłoby znakomitym pomysłem.