Kamizelka grzewcza

obsada 54l z krewetkami

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

darkside
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Iza

obsada 54l z krewetkami

Post autor: darkside » 2008-11-13, 00:19

Witam :)

obecnie mam w akwarium 54l:

5 x pawie oczko
2 x gurami złoty
2 x otosek /2 niestety padły/
4 x red cherry
2 x amano
3 x ampularia

były 4 brzanki wysmukłe, ale się agresywnie zachowywały

nie ukrywam, że jestem zachwycona krewetkami ale nie wiem jakie ryby mogą żyć z nimi w symbiozie.Będę wdzięczna za podpowiedzi :)

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Re: obsada 54l z krewetkami

Post autor: Nicole » 2008-11-13, 00:43

darkside pisze:Witam :)

obecnie mam w akwarium 54l:

5 x pawie oczko
2 x gurami złoty
2 x otosek /2 niestety padły/
4 x red cherry
2 x amano
3 x ampularia

były 4 brzanki wysmukłe, ale się agresywnie zachowywały

nie ukrywam, że jestem zachwycona krewetkami ale nie wiem jakie ryby mogą żyć z nimi w symbiozie.Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
No to.. pajechali!
5 x pawie oczko - zależy jakiej płci
2 x gurami złoty - zdecydowanie za duże do twojego zbionika!
2 x otosek - otoski często padają, bo są z odłowu i często są słabe, warto jednak dodać, że są to ryby zdecydowanie stadne - 5 sztuk to minimum.
4 x red cherry - ok.
2 x amano - ok.
3 x ampularia - według mnie to troszkę za dużo, wystarczyłaby jedna (ampularie liczą się do obsady). Ampularie nie należą do najmniejszych ślimaków, dlatego też kosztem 3 ampularii, musiałabyś zrezygnować z pewnej ilości ryb (tak przynajmniej mi się wydaje,jednakże nie znam się na ślimakach).
Brzanki ogólnie rzecz biorąc są trochę agresywne (inne bardziej, drugie mniej).

Więc ogólnikowo to obsada wydaje się być w porządku, jeśli chodzi o pawie oczko i krewetki. Gurami naprawdę, mimo tego, że pewnie teraz jest jeszcze małe, będzie się w Twoim akwarium źle czuć, karłowacieć, a w końcu umrze w męczarniach. Zadaj więc sobie pytanie: Czy warto? Otosków (jeśli chcesz je mieć) kup 5 (z tego co czytałam dla 5 minimum 50l, ale trzebaby to sprawdzić). Nie znam się na ślimakach, ale wydaje mi się, że ta jedna ampularia w zupełności by wystarczyła.
I myślę, że tak zredukowałaym obsadę i byłoby ok. Ewentualnie zamiast gupików (pawie oczko) możnaby dać stadko neonków, rasbór, lub innych, mniejszych rybek. Krewetkarium w tym wypadku także byłoby znakomitym pomysłem.

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-11-13, 00:56

Gurami do większego zbiornika
Otosek bprosze zwiększ do 5 szt
Ampu 1 szt
Krewetki zostaw tak jak jest. (nie kupuj już żadnej rybki przy dennej np kirys)
Gupiki najlepiej w układzie 1/4
Gupiki będą ci się mnożyć na potęgę i w związku z tym dojdzie do przerybienia.
Zeby tego uniknąć mozesz dodać jednego bojownika.

Jakie ryby Ci się podobają?

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-13, 01:22

Hejo Nicole i Bohdan :)

dzięki za Wasze uwagi, rzeczywiście moje akwarium, które kiedyś wydawało mi się olbrzymie /he he/ teraz po iluś tam przeczytanych mądrości na forum, okazuje się zbiornikiem z małymi możliwościami. Cóż, dopiero się uczę i właśnie pokornie muszę tak dobrać rybki, żeby miały godne warunki. Chyba zostanę przy pawich oczkach, mam 2 malutkie samiczki, wiem że się rozmnażają na potęgę, ale można je po prostu wydawać.

Jeśli chodzi o gurami, to właśnie bardzo podoba mi się taki typ ryby, prętniki też :) ale skoro są za duże to znowu mój kolega, który ma 2 x większe akwarium się ucieszy :) szkoda ich trochę...

Bojownika już miałam, pływa u kolegi, tak samo molinezje /urosły olbrzymie/ i mieczyki, neonki jakoś się u mnie nie przyjęły,myślałam, że właśnie brzanki będą ok, ale niestety nie.

Razbory klinowej nie znam.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-11-13, 08:37

darkside pisze:rzeczywiście moje akwarium, które kiedyś wydawało mi się olbrzymie /he he/ teraz po iluś tam przeczytanych mądrości na forum, okazuje się zbiornikiem z małymi możliwościami.
He he, a u mnie odwrotnie. Zawsze wydawało mi sie, że moje akwa było/jest za małe. :D
darkside pisze:Chyba zostanę przy pawich oczkach, mam 2 malutkie samiczki, wiem że się rozmnażają na potęgę, ale można je po prostu wydawać.
Wszystko zależy komu je wydajemy, a i tak w końcu dojdzie do tego, że nie będziesz miała co z nimi robić. Są to ryby o silnej przemianie materii, czyli bardzo zatruwają wodę. Zwłaszcza w tak małym akwarium.
darkside pisze:Jeśli chodzi o gurami, to właśnie bardzo podoba mi się taki typ ryby, prętniki też :) ale skoro są za duże to znowu mój kolega, który ma 2 x większe akwarium się ucieszy :) szkoda ich trochę...
Jezeli kolega ma tylko dwa razy wieksze akwarium to ma jednocześnie dwa razy za małe dla tej ryby. Gurami lubia akwaria dlugie (minimum 100-120cm), a niskie.
darkside pisze:neonki jakoś się u mnie nie przyjęły
Po prostu nie miałaś odpowiednich warunków w akwarium (twoja wcześniejsza opieka nad nim). Teraz chyba sie to zmieni i warto spróbować z nimi. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-11-13, 10:27

Czyli pozostajesz przy gupikach oraz podobaja Ci się Gurami z Prętnikami - to tzw labirynty.
Jeżeli będziesz ściśle kontrolować populacje gupików i bedzie ona powiedzmy kształtować się na poziomie max 8 szt (lepiej 6) to możesz sie pokusić o prętnika trójbarwnego (najlepiej w tzw haremie 1/2 ew 1/1) lub karłowatego ale on niestety rosnie trochę większy od trójbarwnego..
Amano nie dokupuj, ponieważ są bardzo "żarte" i duże rosną
Redki same ci się rozmnożą.

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-14, 00:31

Nie upieram się przy gupikach /a nie wiedziałam, że to takie brudaski/, może rzeczywiście neonki, ale wtedy ile? a może są jeszcze jakieś inne łagodne małe rybki?

czyli zamiast gurami prętniki, tak? i będzie ok?

aha, i o to znaczy, że amano są "żarte"?

jestem naprawdę wdzięczna za podpowiedzi :) może wreszcie to akwarium odpowiednio wystartuje :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-11-14, 00:38

Żarte znaczy bduża jedzą wręcz "wyrywają" innym...Nie radzę neona czerwonego ani Inessa. Do Twojego litrażu świetnia nadaję się Neon simulans to taka o połowę mniejsza wersja Neonów które wymieniłem wyżej :)
Możesz kupić 10 szt.
Rybka poza tym nie jest droga.
Śliczną rybką jest microrazbora galaxy ale ona kosztuje ok 12 zł za sztukę a to rybka stadna także powinnaś kupić do 8 szt
Prętniki są oki

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-14, 00:48

Bohdan! ta microrazbora jest prześliczna!! bo właśnie zapomniałam dodać, że na moją ciężką pracę ;) patrzy surowym okiem moje Małe Szczęście :) dzięki za rozszerzanie horyzontów, te neonki też są fajne :) ale ta razbora nie jest agresywna? wiesz, myślę o krewetkach :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-11-14, 01:08

No to wyjaśnijmy sobie....:
Tak naprawda to zadna rybka która będzie pływała w Twoim litrażu nie będzie grożna dla krewetek ale musza to byż już "odrośniete" krewecie.
Rybki o rozmiarach takich jak prętnik, simulans czy razbora są za małe aby pokusić sie na dorosłą krewetkę ale...... na "jaja" oraz malutkie dopiero co "wyklute" to i owszem.
Dlatego jeżeli masz krewecie to powinnas mieć w akwa przede wszystkim dużo mchu, roślinności, korzeni ogólnie kryjówek.
Wtedy taka przyszłą mama krewecia "znosi jajeczka" w mchu a w nim po "wykluciu" malutkie krewecie mają szanse się ukrywać przed rybami dopóki nie urosną do ok 1 cm. Wtedy już żadna rybka z Twojego akwa nie będzie dla nich grożna.

Red cherry rozmnaża się łatwo i szybko także będziesz miała w akwa "własne" potomstwo.
O małych "Amantkach" zapomnij-nie ma szans !

"Male szczęscie" to już o tej porze powinno chyba spać...
;)
Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 10:21 przez Bohdan, łącznie zmieniany 1 raz.

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-14, 02:14

He he, racja maluch już śpi sobie słodko, a mama dokształca się w nocy, żeby córa była zadowolona z "lybek" i "klewetek" :)

Bohdan, uspokoiłeś mnie co do rybek i nie wiem, czy Ci daruję zarażenia takim drogim micro :) poczytam trochę o nich, ale widziałam w podpisie, że chyba u Ciebie pływają :)

a teraz reasumując, w zależności od rozmiarów fantazji /czytaj portfela/ obsada docelowo wyglądałaby tak:

8 microrazbora galaxy lub 10 neonów zielonych
1+2 prętniki /te trójbarwne, chyba mogą być?/
5 otosków
4 redki
2 amano
1 ampularia

już mi się podoba, tylko kto za to zapłaci?? :szok:

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-11-14, 10:36

darkside,
darkside pisze:Bohdan, uspokoiłeś mnie co do rybek i nie wiem, czy Ci daruję zarażenia takim drogim micro
:padam:
darkside pisze:poczytam trochę o nich, ale widziałam w podpisie, że chyba u Ciebie pływają
:oczami:
darkside pisze:8 microrazbora galaxy lub 10 neonów zielonych
1+2 prętniki /te trójbarwne, chyba mogą być?/
5 otosków
4 redki
2 amano
1 ampularia
Bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o te Neony to lepiej używaj nazwy simulans.
1(samiec) + 2(samice) prętnik trójbarwny, jezeli w Twojej okolicy nie będzie trójbarwnych to wtedy karłowate, a wtedy galaxy zmniejszasz do 6szt
darkside pisze:już mi się podoba, tylko kto za to zapłaci??
Kancelaria Prezydenta !
:D
Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 10:40 przez Bohdan, łącznie zmieniany 4 razy.

Mata_Hari
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 52
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: Mata_Hari » 2008-11-14, 10:37

U mnie, w 54l razem z krewetkami zgodnie żyją: otoski, kiryski pigmejskie, neony innesa i parka ramirezek. Czasem samiczka ramireza przygląda się kreweciom, ale krzywdy im nie robi. Krewetki mają dużo kryjówek, mchów i wszelakiej maści zakamarków. Mnożą się niesamowicie, więc chyba jest im dobrze ;)

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-14, 23:04

Hejo Mata_Hari :)

a możesz mi napisać ilościowo jak to jest u Ciebie? natomiast czytałam, że właśnie czasem ramirezki nie są zbyt przyjaźnie nastawione..

Bohdan :)

bardzo proszę o podpowiedź ile samiczek i ile samców galaxy? a masz może namiary na jakiegoś hodowcę? a może Tobie już się wykluły rybki? ;)

no wiesz... miałam różne ksywki, he he, ale Kancelaria Prezydenta?! ;) to bardzo kreatywne :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-11-14, 23:25

Więcej samic, wtedy samce będą wobec siebie mniej agresywne.
Samce pieknie "walczą" ze sobą a w zasadzie to tańczą ......

Jeszcze się nie dochowałem narybku,jeszcze...

Najlepiej jest (kiedy chce sie mieć małe), zeby w akwa były tylko galaxy...

ODPOWIEDZ