Po pierwsze to sprawa tematów zobaczmy jakich jest najwięcej... Ponad 70% (tak na oko) to są tematy dotyczące zbiorników 40-200L Jakie rybki roślinki i sprzęt. Kolejne 15% to choroby 7% to jakieś sprawy przeróbek a 3% to naprawdę rozwijające tematy. Od razu na tym etapie moich rozmyślam zaznaczam że nie mam zamiaru nikogo urazić (jeśli jednak to zrobię to bardzo przepraszam).Więc ciągnę dalej. Ilość ludzi korzystających z tego forum jest spora jest to sukces ludzi dbających o pewien poziom kultury tego forum. Jednak zauważyłem przez ponad rok korzystania z tego forum że istnieje tu pewien cykl. Na początku przychodzi akwarysta. Młody nie doświadczony z zapałem. Następnie czytając nasze forum pierwsze najczęściej wrażenie to że piszemy o głupotach że jak to jego wspaniałe rybki nie mogą żyć w jego pięknym akwarium. Że jakim cudem jest ono za małe skoro ryby tam się mieszczą. Następnie opuszcza forum i wraca po krótkim czasie gdy już nie wie co robić z akwarium. Następnie jest okres edukacji i rozwoju młodzian się edukuje a razem z jego edukacja następuje ewolucja akwarium. Następnie jest czas porad pierwsze porady czasami są dobie czasami mylne ale zawsze bardziej doświadczeni akwaryści czuwają i jego niepełna wiedz jest uzupełniana. Potem jest już chęć pomocy i propagowania akwarystyki dalej czyli dalsza pomoc na forum. Następnie po jakimś czasie taka osoba stopniowo traci entuzjazm stwierdzając że już nic z tego forum raczej nie wyniesie i zaczyna zaglądać coraz rzadziej w końcu o forum zapominając. Oczywiście ten cykl ma niektóre boczne drogi niektórzy idą droga specjalizacji i biotopu . Niektórych praca jest doceniana i zostają akwarystami lub moderatorami ci zostają na tym forum lecz też i u nich czasem entuzjazm do pomocy opada. Wiec tak mniej więcej wygląda cykl forumowiczów. Po tym czasie myślę że nasze forum zastygło na pewnym poziomie intelektualnym. Jest pewien poziom do którego forumowicze dochodzą . Potem pomagają innym nawet niektórych wiedza wykracza poza zakres forum jednak nie maja oni wielkich chęci by ją przedstawiać. Pewnym przykładem może być moja rozmowa z Marthinezem okazało się że ma dość spora wiedzę na temat filtracji w akwariu jednak by część jej przedstawił musiałem sporo z nim się nakłócić