Oświetlenie 45l dołożenie świetlówek

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Piotr
Kontakt:

Oświetlenie 45l dołożenie świetlówek

Post autor: Marchewa » 2009-04-26, 16:03

Akwarium ma wymiary 50(dl) x 35(szer) x 30(wys) cm, obecnie w pokrywie jest zamontowana jest świetlówka akwarystyczna Agua-Glo 14W T8. Wychodzi jakieś 0,31 W/Litr, rozumiem że minimum to 0,5 W/Litr. Pokrywa standardowa, nie przerabiana. Jak już wcześniej pisałem, robię całkowity restart akwa. Chcę zainwestować w Aqua Substrate II, a rośliny jakie przewiduję to głównie mchy, wgłębka, może pelia, mini pelia, jakieś trawki (blyxa japonica, eleocharis), coś do zakrycia sprzętu: nurzaniec?. Na pewno nie nastawiam się na glossostigmę czy hemianthusa(małego dużego). Moje pytanie brzmi: jaką moc powinno mieć moje oświetlenie, co dołożyć, co wymienić, czy można coś takiego dostać w większych sklepach jak ciastorama czy obi, jak takie oświetlenie zabezpieczyć . Uprzedzam, że na elektronice wogóle się nie znam. Podaję zdjęcie pokrywy(ale brud ^^):
Obrazek
Acha, nie odsyłajcie mnie do googli, wolę się was zapytać aniżeli coś potem spartolić.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Oświetlenie 45l dołożenie świetlówek

Post autor: Thierry Henry » 2009-04-26, 19:34

Najlepiej spróbować wcisnąć dwie 24 watowe świetlówki T5. Być może będzie potrzeba wycinania troszku pokrywy tak aby się oprawy zmieściły.
Jeżeli jednak nie to spróbować zastosować świetlówki typu PL-L. Moc powiedzmy albo 36W albo 55W(ale to już hardcore).
Pytanie podstawowe, masz CO2? Jeżeli nie to się nie pchaj w żadne Aqua Substrate ani tym podobne.
Jeżeli jednak masz to pomyśl nad wyborem Amazoni bo wychodzi jakieś 20 zł drożej, a jest zdecydowanie lepszym produktem. Ba tutaj nawet nie ma co myśleć tylko brać.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-04-27, 08:20

Świetlówek wystających poza pokrywę to ja nie chcę :P Nie podaję CO2, chciałem tego uniknąć, ale skoro mówicie że jest to potrzebne...Bimbrownia czy butla?Jaki jest koszt takich instalacji? I te światło, czy te rośliny które wymieniłem pójdą na przeliczniku 0,5W/Litr bo myślałem żeby dolożyć cienką świetlówkę pomiędzy korytkiem a ścianą tylnią. Te "wspaniałe" podłoża mogą pracować bez CO2, czy gdybym zrezygnował z CO2 to brać jakiś żwirek bazaltowy. Chciałbym żeby akwarium było zarośnięte ze względu na przyszłych mieszkańców, których przewiduję: red cherry, a potem jakies małe rybki Galaxy, Boraras Brigittae, Boraras Maculata(jedno z nich).

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-04-27, 08:46

A może po prostu pomyśl o większym zbiorniku? Będzie łatwiej...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-04-27, 15:21

A ja bym to widział tak:

pomiędzy korytko a tylną ściankę pokrywy wsadził bym świetlówkę 8W co w całości da Tobie 22W

Przeliczając te waty na litry które ma Twoje akwarium wychodzi 0,48W na Litr wody
Odejmując podłoże i ewentualnie korzenie to Twoje akwarium będzie miało ok 38 litrów netto więc światła już wystarczy.

Na dno dał bym ziemię i przysypał to żwirem jakim to już od Ciebie zależy czy będzie to zwykły rzeczny czy bazalt. Najważniejsze jest aby granulacja żwirku była drobna ( najlepiej 1 - 3 mm ) a warstwa na ziemi minimum 5 cm

Nie bawił bym się w bimbrownię bo to jest złudna oszczędność i uciążliwe wymiana zacieru co 2 tygodnie. Natomiast butla to wydatek rzędu 200 - 250 zł z całym osprzętem. Drogo ale tylko w momencie zakupu ;)

Fajną alternatywą dla CO2 z butli bądź z bimbrowni jest Easy Carbo - węgiel w płynie.

Sam mam akwarium na ziemi przysypanej bazaltem i bez CO2 a właśnie leję tam węgiel w płynie i szczerze mówiąc nie jest to co gaz z butli ale dla roślin mniej wymagających wystarcza ;)

Przeanalizuj sobie koszty i sam podejmij decyzję co wybrać, ja tylko zaproponowałem w miarę tanie rozwiązanie a nie najgorsze ;)

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-04-27, 19:07

Zakupiłem świetlówkę 8W T5, zamontuję (tak, z osobą dorosłą ^^)ją pomiędzy korytkiem a tylnią ścianką. Tak jak mówi marti to wyjdzie jakieś 0,49 W/Litr. Czy takie oświetlenie wystarczy do roślin, które wymieniłem ?(Uprzedzam że zamierzam gęsto obsadzić akwa).

Osobiście nie chcę się narazie bawić z CO2, wydaje mi się to kłopotliwe :P

I jak z tym AS 2? Sprzedawca mówił że ustabilizuje ono parametry wody, a właśnie na tym mi zależy. Ziemia + żwir ? Jakie są zalety takiego ustawienia?

I jeszcze jedna sprawa, mianowicie nawożenie, w moim przypadku jest ono obowiązkowe czy mogę jechać na akwarium bez specjalnego podłoża, co2, czy nawozów :D

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-04-27, 19:33

Marchewa pisze:Osobiście nie chcę się narazie bawić z CO2, wydaje mi się to kłopotliwe :P
Nie bardziej niż zabawa z Aqua Substrate. AS nie zbija pH, zbija twardości i to do pewnego poziomu. Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-04-27, 20:13

Marchewa pisze:Osobiście nie chcę się narazie bawić z CO2, wydaje mi się to kłopotliwe :P
Dla tego proponuję węgiel w płynie ;)
Marchewa pisze:Ziemia + żwir ? Jakie są zalety takiego ustawienia?
Sporo odżywki w podłożu dla roślin :] lecz generalnie to co chcesz zasadzić to nie potrzebuje tak żyznego podłoża, może za wyjątkiem blyxy.
Thierry Henry pisze:Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.
Mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź bardziej bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. To wg Ciebie jeżeli ktoś nie ma zamiaru nawozić dwutlenkiem węgla to pozostaje jemu tylko zwykły żwir bez żadnych dodatków :zalamany:
Czyli AS II i Amazonia bez nawożenia CO2 nie ma szans na odpowiednie prowadzenie akwarium :?: ciekawa teoria. Przecież to rośliny potrzebują dwutlenku węgla a nie podłoże ;)

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-04-27, 21:25

marti pisze:
Mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź bardziej bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. To wg Ciebie jeżeli ktoś nie ma zamiaru nawozić dwutlenkiem węgla to pozostaje jemu tylko zwykły żwir bez żadnych dodatków :zalamany:
Czyli AS II i Amazonia bez nawożenia CO2 nie ma szans na odpowiednie prowadzenie akwarium :?: ciekawa teoria. Przecież to rośliny potrzebują dwutlenku węgla a nie podłoże ;)
Oczywiście, że rośliny jednak wchłanianie substancji nie będzie tak efektywne jak z CO2 i wiem jak jest z AS. Jeżeli CO2 jest na niskim poziomie zaraz wyskakują nitki. Może nie jest to wina podłoża lecz jeżeli kupujemy takie podłoże to chyba i bierzemy się za nawożenia. Przynajmniej takie jest moje myślenie.
Podłoże kosztuje dużo pieniędzy a parametry można ustabilizować kupując za 100zł filtr RO, który jest dużo lepszy.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-04-27, 21:36

Popieram zdanie TH.
marti, możesz to porównać do innych czynników w akwarium.
Nie ma sensu kupować żyznego podłoża, uwalniającego składniki odżywcze do wody jeśli nie ma sie zamiaru bawić w HT.
Tak samo nie ma sensu np. kupowania światełka na poziomie 1w/l, bez ogólnego nawożenia.

Ps: Chociaż w przypadku AS pan Bartek Lipczyński zarzeka sie, że jego podłoże nadaje sie rownież do akwariów "nie high-tech". :/
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-04-27, 21:44

marthinez pisze:marti, możesz to porównać do innych czynników w akwarium.
Nie ma sensu kupować żyznego podłoża, uwalniającego składniki odżywcze do wody jeśli nie ma sie zamiaru bawić w HT.
ale przecież sam doskonale wiesz że AS jest praktycznie jałowy w porównaniu z amazonią ;)

Zgadzam się z wami, że przy tego typu podłożach wskazane jest nawożenia bo i rośliny dobieramy bardziej wymagające ;) Natomiast stwierdzenie :
Thierry Henry pisze:Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.

jest dla mnie trochę dziwne bez obrazy TH ;)

Zapomnieliście jak Mariusz prowadził swoją 112 litrówkę na AS II bez CO2 :?: wiem wiem miał i ma HQI ale przecież światło nie zastąpi dwutlenku węgla.

Natomiast zdaje sobie sprawę że samo żyzne podłoże bez odpowiedniego nawożenia i węgla w wodzie to takie pół środki

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-04-27, 21:55

marti pisze:HQI ale przecież światło nie zastąpi dwutlenku węgla.
Po części zrekompensuje. Zauważ również że zbiorniki Mariusza nie były jeszcze w pełni ustabilizowane.

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-04-27, 22:03

Thierry Henry pisze:Po części zrekompensuje. Zauważ również że zbiorniki Mariusza nie były jeszcze w pełni ustabilizowane.
To fakt. Aranżacje nie były dłużej trzymane jak 7-8 tyg ;)

Zresztą nie ma się co spierać bo kolega Marchewa, chce posadzić w swoim akwarium takie rośliny dla których tego typu podłoże jest zbędna i niepotrzebne i tu się chyba zgadzamy ;)

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-04-28, 17:06

No dobra, podsumujmy:
-światło będzie dołożone: 14W + 8W
-podłoże to ziemia i żwir bazaltowy,mówimy tutaj o najzwyklejszym czarnoziemie tak?, ile cm każdego, przedzielać jakąś siatką(będzie się mieszać?).
-rośliny: mchy, pelie, nurzaniec (wytrzyma pod naporem filtra wewn.?)

Z obecnego akwarium chciałbym wykorzystać cabombe carolnianę i wgłębkę w nowym akwa. Nie chciałbym ażeby coś się na nich przeniosło, wystarczy je porządnie przepłukać przed przeniesieniem?

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-04-30, 11:00

mod_ostrzeżenie

posiadam tajemną moc modów.. :rotfl:

ODPOWIEDZ