Acha, nie odsyłajcie mnie do googli, wolę się was zapytać aniżeli coś potem spartolić.
Moderator: ModTeam
Nie bardziej niż zabawa z Aqua Substrate. AS nie zbija pH, zbija twardości i to do pewnego poziomu. Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.Marchewa pisze:Osobiście nie chcę się narazie bawić z CO2, wydaje mi się to kłopotliwe![]()
Dla tego proponuję węgiel w płynie ;)Marchewa pisze:Osobiście nie chcę się narazie bawić z CO2, wydaje mi się to kłopotliwe![]()
Sporo odżywki w podłożu dla roślin :] lecz generalnie to co chcesz zasadzić to nie potrzebuje tak żyznego podłoża, może za wyjątkiem blyxy.Marchewa pisze:Ziemia + żwir ? Jakie są zalety takiego ustawienia?
Mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź bardziej bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. To wg Ciebie jeżeli ktoś nie ma zamiaru nawozić dwutlenkiem węgla to pozostaje jemu tylko zwykły żwir bez żadnych dodatków :zalamany:Thierry Henry pisze:Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.
Oczywiście, że rośliny jednak wchłanianie substancji nie będzie tak efektywne jak z CO2 i wiem jak jest z AS. Jeżeli CO2 jest na niskim poziomie zaraz wyskakują nitki. Może nie jest to wina podłoża lecz jeżeli kupujemy takie podłoże to chyba i bierzemy się za nawożenia. Przynajmniej takie jest moje myślenie.marti pisze:
Mógł byś rozwinąć swoją wypowiedź bardziej bo szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem. To wg Ciebie jeżeli ktoś nie ma zamiaru nawozić dwutlenkiem węgla to pozostaje jemu tylko zwykły żwir bez żadnych dodatków :zalamany:
Czyli AS II i Amazonia bez nawożenia CO2 nie ma szans na odpowiednie prowadzenie akwarium :?: ciekawa teoria. Przecież to rośliny potrzebują dwutlenku węgla a nie podłoże ;)
ale przecież sam doskonale wiesz że AS jest praktycznie jałowy w porównaniu z amazonią ;)marthinez pisze:marti, możesz to porównać do innych czynników w akwarium.
Nie ma sensu kupować żyznego podłoża, uwalniającego składniki odżywcze do wody jeśli nie ma sie zamiaru bawić w HT.
Thierry Henry pisze:Po co obniżać aż tak twardość i kupować AS nie nawożąc CO2? Mija się z celem to gdyż glony murowane. Nie pchaj się bez CO2 w to podłoże.
Po części zrekompensuje. Zauważ również że zbiorniki Mariusza nie były jeszcze w pełni ustabilizowane.marti pisze:HQI ale przecież światło nie zastąpi dwutlenku węgla.
To fakt. Aranżacje nie były dłużej trzymane jak 7-8 tyg ;)Thierry Henry pisze:Po części zrekompensuje. Zauważ również że zbiorniki Mariusza nie były jeszcze w pełni ustabilizowane.