240L Ogólne

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: 240L Ogólne

Post autor: Mikos » 2011-02-16, 19:24

Pisząc "gdzie takich szukać" miałem raczej na myśli: las, rzeka, jezioro, etc. Jednak jak by mi pozostała tylko możliwość kupna to czy dostane coś z tańszej pułki cenowej a wyglądem przypominającym manten stone ?
Zależy od biotopu :hyhy: w sumie :)
Masz racje nie pomyślałem o tym ponieważ moje myślenie ukierunkowało się na mój zbiornik w którym nie zaryzykuje umieszczenia wcześniej wspomnianych kamyków, no chyba że zmienią mi się zajawki na baniak bez chwastów.

[ Dodano: 2011-09-28, 08:32 ]
Po dlluszej niaktywnosci witam z powrotem i zaczne od zalaczenia kilku fotek mojego baniaczka w ktorym niby wszystko po staremu a jednak troszeczke inaczej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2011-12-14, 22:19

I kolejne fotki przedstawiajace stan faktyczny na dzien dzisiejszy. Prosze o komenty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2011-12-14, 22:38

Szczerze powiedziawszy to w ostatnich dniach już myślałem kiedy zaktualizujesz temat. :)
No to zaczynamy.
1.Limnofila-po prostu wyrasta tu jak mur, nie pasuje, w dodatku wypuszczona - tnij ją żeby była gęsta!! Ja po prostu bym ją wyrwał i posadził pod tylną szybą.
2.Microsorium - może kojarzysz zoologiczny w Brzesku na starym rynku, byłem tam ostatnio i widziałem coś jak microsorium mini, ma przez pól (jak nie więcej) mniejsze liście i by o wiele lepiej wyglądało. Swoją drogą dopadłem tam coś takiego jak microsorium thine leaf. :D
3. Brak jakiegokolwiek pierwszego planu. Dosadź roślin.
4. Glony, baa i to jakieś brzydkie, wydaje mi się że równowaga biologiczna jest dość zachwiana. Do tego ten biały kamień, obstawiam że wapień ,który zmienia parametry wody.

Poukładaj to wszystko. :) Sory za małą krytykę. :)
Obrazek

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-14, 23:38

Mnie nie pasuje troszkę ta biała skała. Moim zdaniem o wiele atrakcyjniej wyglądałby w tym miejscu niewielki, raczej niski korzeń.
Te glony wyglądają mi na sinice :zdegustowany:

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2011-12-15, 22:00

matrix82 pisze:Szczerze powiedziawszy to w ostatnich dniach już myślałem kiedy zaktualizujesz temat. :)

No niestety akwa. Poszlo troszke w odstawke bo szczeze czasem mi doby brakuje poniewaz mamy z zona mase rzeczy do zalatwienia w sprawie kupna domu i oczywiscie przygotowan na przyjscie naszego potomka ktore nastapi juz nie bawem:]
matrix82 pisze: 1.Limnofila-po prostu wyrasta tu jak mur, nie pasuje, w dodatku wypuszczona - tnij ją żeby była gęsta!! Ja po prostu bym ją wyrwał i posadził pod tylną szybą.
Tek tez bylo w planach tylko sie wyrwala z pod kontroli.
matrix82 pisze: 2.Microsorium - może kojarzysz zoologiczny w Brzesku na starym rynku, byłem tam ostatnio i widziałem coś jak microsorium mini, ma przez pól (jak nie więcej) mniejsze liście i by o wiele lepiej wyglądało. Swoją drogą dopadłem tam coś takiego jak microsorium thine leaf. :D
Oczywiscie ze kojarze tak zwany u komara, co do twojej propozycji nadworny chwastolog tez mi to polecal i chyba czas najwyższy z tych rad skorzystac.
matrix82 pisze: 3. Brak jakiegokolwiek pierwszego planu. Dosadź roślin.
Na to plany tez byly i nadal sa tylko brak czasu i mocy urzędowej, ale mam nadzieje wkoncu to zmienic.
matrix82 pisze: 4. Glony, baa i to jakieś brzydkie, wydaje mi się że równ
owaga biologiczna jest dość zachwiana. Do tego ten biały kamień, obstawiam że wapień ,który zmienia parametry wody.
Wlasnie dlatego wstawilem te foty przed przycinka, walcze juz z tym glonem bardzo dlugo sam juz nie pamietam od kiedy i powiedzmy ze jest 1:1 i brak pomyslow na dalsza walke, nauczylem sie z nim zyc i przy porzadkach usuwam mechanicznie ile sie da. Dzisiaj wylecial caly mech poniewaz najwiecej bylo tego glona na nim.
matrix82 pisze: Poukładaj to wszystko. :) Sory za małą krytykę. :)
Nie przepraszaj bo wlasnie na krytyke licze bo tylko z niej mozna wyniesc cos konstruktywnego, no i chwalic kazdy potrafi a wyrazic swoje "inne" nie koniecznie odpowiadajace odbiorcy zdanie to juz niestety nie kazdy.

Sorki za "byki" ale pisze z tel i jeszcze nie odkrylem jak tu ustawic poprawianie piszac na forach.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-15, 22:12

Ja miałem kiedyś sinice i to była moja zmora. Częste podmianki, usuwanie mechaniczne nie dawało żadnych rezultatów. Pomogło mi zastosowanie erytromycyny. Stosowałem lek ze wskazaniem 3-5mg na litr wody do momentu, aż "pasożyt" zniknął i jeszcze trochę. Oczywiście lepiej znaleźć przyczynę, ale u mnie po zastosowaniu erytromycyny sinice nigdy nie wróciły.

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2011-12-15, 22:21

blue_betta pisze:Mnie nie pasuje troszkę ta biała skała. Moim zdaniem o wiele atrakcyjniej wyglądałby w tym miejscu niewielki, raczej niski korzeń.
Tez ta skala nie jest moim marzeniem lecz mialem zajawke na akwa. ze skala i niestety nic w naturze w moich okolicach lepszego nie znalazlem, co do twojego pomyslu to niestety brak mi koncepcji moze rozwin bardziej swoja mysl(mile widziane linki do przykladowych fotek)
blue_betta pisze: Te glony wyglądają mi na sinice :zdegustowany:
Tez mi na sinice wyglada lecz niestety nie chca sie dac zwalczy tak latwo jak w ksiazkach pisza.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2011-12-15, 22:29

Może coś TAKIEGO?
Odnośnie sinic - zerknij na mojego posta powyżej ;)

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2011-12-16, 22:06

ja sinice zwałczyłem bez erytromycyny sposobem któremu Michałowi nie pomagał
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

ODPOWIEDZ