Ja także dorzucę swojego 3,5 latka, jak już ktoś pisał telewizor przymocowany do ściany też posiadam, ale jeżeli chodzi o akwarium to mój synek uparcie wsadza tam ręce i wybiera wszystkie zanieczyszczenia z powierzchni, także nie muszę odławiać.
Karmi pod moja kontrolą i chce pomagać przy każdej czynności w akwarium, ale ulubioną jego czynnością jest zabawa wężykiem przy ściąganiu wody, skutek jest taki, że dywan już kilka razy został zalany i kilka dni trzeba było chodzić po mokrym.
Myślę jednak, ze im wcześniej zacznie się dziecko oswajać z akwarium i brać przykład z taty, tym bardziej zaowocuje to w przyszłości, bo już od kołyski będziesz mu wszczepiał bakcyla ( oczywiście nic na siłę), a czytałem również, że akwarium spełnia rolę terapeutyczną i działa kojąca nie tylko na dzieciaki.
P.S. U mnie np. jak mały przeszkadza w obowiązkach domowych pada hasło "co robią rybki?" i jest troszkę czasu na dokończenie domowych czynności. Tak więc nic się nie bój i zakładaj z synem akwarium, bo ja mam na razie same plusy jeżeli chodzi o mojego synka, a urwis z niego niezły.