a jesli chodzi o dane na temat zbiornika to:
- pojemność 5 l
-temp ok. 24
-parametry chemiczne- nie mam pojecia,
-wyposażenie: kamyczki i zamek xD
-nie mam roślinek,
Moderator: ModTeam
magaa1616 pisze:kupilam i dodalam na wszelki wypadek preparet BLUE na pleśniawki
Nie, nie ma jeśli dalej będziesz go leczyć "na wszelki wypadek" :|magaa1616 pisze:Czy on w ogole ma szanse przeżyc?![]()
nie badz taki mądry xDKyle pisze:Boże... dziecko drogie :>
MARTWICA PŁETW - jest tu temat o chorobach, znajdź to tam, zobacz jak się leczy. Żadne kamyki nie mają z tym nic wspólnego.
dobra juz sprawdzilam...skillya pisze:Żądasz pomocy, to wykaż się odrobiną dobrej woli. Kolega podpowiedział, co to może być, a to chyba nie jest problem, by zajrzeć do odpowiedniego tematu, gdzie masz opis tej konkretnej choroby.
Swoją drogą, to powiedz mi, czy zdajesz sobie sprawę z tego, iż bojki wolą cieplejszą wodę? Wnioskując po objętości, jaką podałaś (mam nadzieję, że to jednak literówka jakaś), sądzę, iż o pokrywę nawet nie mam co pytać, ale powiedz, czy w Twoim "akwarium" z bojownikiem jest filtr? No i dlaczego nie masz roślin?
ja tez mam nadzieje.. dziekiskillya pisze:Ad 1: Cieszę się, że sprawdziłaś, mam nadzieję, że postarasz mu się jakoś tę wodę ogrzać. Pamiętaj, że warto pytać i szukać informacji, zanim się kupi/weźmie rybkę.
Ad 2: Dobrze znosił, hm, zastanawiam się, po czym to wywnioskowałaś. To że przeżył wcale nie oznacza, że się dobrze czuł, może po prostu jest wyjątkowo wytrzymały.
Ad 3: Niestety, mylisz się -- każda rybka potrzebuje filtra, bo trzeba się jakoś pozbyć szkodliwych produktów przemiany materii -- podmiany wody nie wystarczą (bo je robisz, prawda?).
Co do roślinek: rozumiem problem. Poszukaj na forum informacji, co robić, aby nie było glonów (jest sporo takich tematów). Pamiętaj, że rośliny dostarczają tlen i także pomagają w pozbyciu się szkodliwych związków, które powstają podczas rozkładania się pokarmu na przykład.
PS mam nadzieję, że Twoją rybkę uda się uratować.
Aha, tu jest temat o bojownikach.
Moim zdaniem problem leży w tym, że "nowi" nie odróżniają filtracji od napowietrzania. Usłyszy taki, że bojownik nie potrzebuje napowietrzacza i myśli, ze nie trzeba w ogóle filtra :]magaa1616 pisze:do bojownikow filtra nie trzeba
to wszystko przyczyniło się do śmierci tej ryby... może uprzedzam fakty, ale ta ryba niestety nie przeżyje- pojemność 5 l
-temp ok. 24
-parametry chemiczne- nie mam pojecia,
-wyposażenie: kamyczki i zamek xD
-nie mam roślinek,
Hmmmm... Poczytaj forum. 5 l to trooooooooooochę bardzo za mało dla jakiejkolwiek ryby. Ktoś kiedys tu napisał na forum "w takim zbiorniku można trzymać ryby plastikowe". Nie dziwię się że ryba choruje.magaa1616 pisze:
- pojemność 5 l