akwarium posiadam od ok 3 m-cy ciagle dowiaduje sie czegos nowego i mam mase nowych pomyslow a w akwarium ciagle zachodza jakies zmiany bo zawsze cos mi nie pasuje jednak za ok miesiac planuje przeprowadzke wiec konieczny bedzie restart i wtedy chcialbym juz tak urzadzic akwarium zeby nic nie zmieniac

na chwile obecna:
juwel 180l
oryginalny filtr wewnetrzny ktory przy okazji przeprowadzki chce wymienic na Eheima Clasic 2213
oswietlenie 2x18W (swiatlo dzienne + cieple)
grzalka 200W
obsada zbiornika to:
- 5 skalarow
- 3 mieczyki
- 3 otoski (wymienilem za zbrojniki bo niszczyly rosliny okazuje sie ze otoski tez lubia podjadac rosliny szczegolnie kabombe ktorej lodygi nadgryzaja i po jakims czasie w akwarium pelno jest odcietych kilkucentymetrowych lodyg :/)
- 17 neonkow innesa
- 1 brzanka rozowa (dostalem razem z akwarium i nie moge sie jej pozbyc bo dziewczyna urwie mi glowe ;))
roslinek bylo wiecej ale jak wspomnialem smakowaly zbrojnikom i zostaly tylko
- moczarka
- kabomba
- jakas plywajaca
- ta przy czaszce krokodyla (moze ktos zna jej nazwe
 )
)Chcialbym dokupic wiecej roslin ale nie wiem ktore nie beda smakowaly otoskom a poza tym nie wiem jak wygladaloby odmulanie zwiru bo przy gesto zarosnietym akwarium ciezko to sie pewnie robi
parametry wody to:
PH 6,5
KH 3
NO2 0
NO3 40 (wiem ze duze ale ciagle walcze)
GH 6
W przyszlosci chcialbym zamiast plakatu na tylnej szybie postarac sie o jakies tlo wewnatrz moze mech na siatce albo cos w rodzaju plastikowej kory czy skal (chyba widzialem cos takiego z juwela)
Moze tez jakas zmiana zwirku na piasek... nie wiem za malo mam doswiadczenia moze podpowiecie jak latwiej zachowac czystosc w akwarium przy np wiekszej ilosci roslin jak czyscic dno i co byloby lepsze drobniejszy czy grubszy zwirek...
Bede wdzieczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi

Czaszka to jeszcze wiem gdzie kupić a paszcza krokodyla?  :zdziwko:  :hyhy:
 Czaszka to jeszcze wiem gdzie kupić a paszcza krokodyla?  :zdziwko:  :hyhy:

poki co do walki doraznej zamowilem czyskik magnetyczny bo poki nie zbije tego No3 pewnie sie pozbede sie glonow
 poki co do walki doraznej zamowilem czyskik magnetyczny bo poki nie zbije tego No3 pewnie sie pozbede sie glonow jakoś tak takie żółte nieduże robalki
 jakoś tak takie żółte nieduże robalki