Co tydzien ok 20% woda teoretycznie powinna być odstana 12-24 h - przyznam się że jak nie miałem jeszcze RO to zapinałem wąż i jazda na żywca prosto z rury -OTTO pisze: co ile będę robić podmiany i w jakie ilości, do podmian mam mieć odstaną wodę ?

żwirku bedziesz miał ok 5 cm i na taką mniej wiecej głębokość będziesz sadził rośliny niektóre płycej bo one same dorastają max 5 cmOTTO pisze:Musisz mi jeszcze udzielić wskazówek co do sadzenia, czy sadzić w samym żwirze, czy zakopać głębiej do ziemi ?

rośliny posadzone w żwirek na głębokość sięgającą ziemi bedą sie szybko ukorzeniać pozostałe tez dadza sobie rade - przebiją sie przez żwirek.
Co do kwesti transportu to jeszcze się nie zastanawiałem - ale jeżdżą tez te prywatne linie busowe , a może ktoś ze znajomych za kilka dni pojedzie w twoje strony...jakoś to zrobimy.Muszę popatrzeć jak pociagi hulają w tamtą stronę gdzies w godzinach południowych ...no i jest wyjeżdża z Rzeszowa o 12.30 i przyjeżdża do Katowic o 18 mógłbym nadać to jako przesyłka konduktorska i odebrałbyś sobie - za 5-6 godzin ( jakie tempo tych naszych kolei :przestraszony: )
Tło fajnie można zrobić z czarnej foli samoprzylepnej takiej jak na reklamy - od razu rada jak kleić - wyciąć kwadrat taki jak ma być - od tyłu mamy przyklejony papier - na środku podważamy papier tak żeby odlazł nam od folii i przecinamy go nożyczkami do końca , następnie wycinamy taki pasek papieru ok 1cm szerokości - ma nam zostać taka ścieżka przez szerokość całej folii . Przykładamy tak przygotowana folię do akwarium dokładnie i delikatnie przyklejamy przy pomocy szmatki ten wycięty na środku pasek. Teraz wiadomo że folia nam sie juz nie przesunie i jest dobrze ustawiona. Podwijamy więc lekko papier od spodu a od góry ścierczką suchą przyklejamy folię dociskając ją dokładnie do szyby analogicznie przyklejamy drugą część. i tło gotowe. Jak by okazało sie że jest jakiś bąbel powietrza można przekłuć igłą i wycisnąć powietrze szmatką.
Kleimy oczywiście na zewnątrz akwarium i nie ma znaczenia jakie będzie czy matowe czy nie