Akwarum OTTO.

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Tomek

Re: Akwarum OTTO.

Post autor: OTTO » 2012-02-06, 19:31

Zapomniałem dodac że reszta parametrów bez mian ;)
Czyli NO3 -5
NO2 - 0
Ph - 7,2
Twardość również bez zmian

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-02-06, 20:43

Czyli mamy niski azot - zwiększamy dozowanie o 1ml od dzisiaj a jak nie to od jutra. fosfor mamy na dobrym poziomie azotu mało.
W moim doświadczalnym akwarium dziś po zaaplikowaniu potężnej dawki nawozów widać jak mchy przyrosły wyraźnie o jakieś 2-3mm - widac jasnozielone końcówki . Jutro kolejna podmiana i dalej duża dawka nawozowa. przed podmianą ręcznie wyciągam tyle glonów ile mi się uda .Zaczynamy wyścig z glonami - choć rośliny są wolno rosnące mam zamiar je prześcignąć :)
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-06, 21:18

OK czyli od dziś daję 3 ml KNO3 a resztę po 2 ml, Carbo bez zmian 8 ml.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-06, 22:14

Wiem że za niskie azotany (5 mg/l) są nie za dobre dla roślin (powyżej 40 też), ale im mniej azotanów tym mniejsze optymalne warunki dla glonów jednak za wysokie psują tej zielonej armii wyśmienicie ;) -dobrze mówię ?

A jeszcze mam takie pytanie, tych soli nie muszę mieszać przed każdym podaniem ? Nic się nie wytrąca ani nie osadza na dnie.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-07, 07:31

OTTO pisze: im mniej azotanów tym mniejsze optymalne warunki dla glonów jednak za wysokie pasują tej zielonej armii wyśmienicie -dobrze mówię ?
Prawie się zgadza :) Bo z pierwszej części tego zdania wynika że jak nie damy w ogóle azotu to glony nie będą rosły - otóż to tak nie jest - będą i to wyśmienicie ponieważ ich wymagania życiowe są o wiele mniejsze niż roślin wyższych natomiast mamy 100% pewność co do tego że rośliny nie będą rosły - przyrost glonów będzie o wiele szybszy niż tego co w akwarium hodujemy i walka na pewno będzie przegrana.
OTTO pisze:A jeszcze mam takie pytanie, tych soli nie muszę mieszać przed każdym podaniem ? Nic się nie wytrąca ani nie osadza na dnie.
Roztwory są nienasycone więc nie będą się krystalizować - osadów też raczej nie powinno być - nie pamiętam juz dokładnie z której puszki odsypywałem KNO3 - bo jedna była ze starych zapasów "zdobyczna" po likwidacji starych zapasów jakiegoś laboratorium, ale Ty chyba masz wszystkie w klasie czystości cz.D.A (czysty do analizy) więc z najwyższej półki.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-07, 16:00

Łoren pisze:100% pewność co do tego że rośliny nie będą rosły - przyrost glonów będzie o wiele szybszy niż tego co w akwarium hodujemy i walka na pewno będzie przegrana.
No właśnie,wiem że trzeba to tak zrobić aby woda była bogata w zasoby konieczne do wzrostu roślin i muszą one tak szybko te zasoby pochłaniać aby glony nie zdążyły się najeść i zaistnieć :)

Niesamowite, wczoraj był pierwszy dzień ze światłem a dziś już są nowe glony :szok:
Oczywiście tylko nitkowate i tylko na trawie z przodu zbiornika (tak jak poprzednio)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-09, 05:59

Dobra to dziś robimy podmianę tak ? Poprzedzoną testami ;)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-09, 11:23

Zrób testy a przed podmianą wody eleocharis można przyciąć tak żeby zostało ok 1,5-2cm od podłoża.po podmianie zwiększamy dawkę nawożenia o 1ml NO3 I PO4 i zaczynamy dozowanie mikro 2ml dziennie. Ja zacząłem dozowanie pełnego nawożenia w małym akwarium eksperymentalnym od razu z "grubej rury" przekraczając dzienne dawki makro i mikro o 200% .Glony te które się dały usunąć mechanicznie usunąłem reszta na razie nie zanika jakoś tak "w oczach", ale tez nie ma nowych przyrostów. Najwięcej siedzi przy dnie własnie na eleocharisie i elatine reszta wyglada na to że jest w odwrocie. Natomiast przyrosty wyraźnie widać na roślinach i dziś efekty wyglądają tak :to jest 4 doba nawożenia dawkami które według utartych schematów powinny spowodować lawinę glonów (brak CO2 ! ). Zobaczymy jak sie będą sprawy miały tak za 2-3tygodnie. Pewnie będzie jak to w bitwie..jakieś straty no ale trudno :)
P.S. krewetki żyją i kardynałki też - nic im się nie dzieje.
żeby nie być gołosłownym :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-09, 17:48

A ile % podmienić ,tak z 30% myślę, pojawiają się kolejne nitki glonów na korzeniu, na razie 5 mm długości i słabo widoczne-cieniutkie.
Ale zaniepokoiło mnie to się dzieje z Bolbitisem jakby schnie, zrobił się ciemny, wywalić go ?
Podobnie schnie-liście robią się przeźroczyste Hetheranthera paskowana.
Obrazek
Obrazek

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-09, 18:30

Podmiana ok 30% wody i tak jak pisałem wcześniej co do nawożenia. Bolbitis tak bedzie miał - zostaw go te liście pójdą w straty wyrosną nowe - bardzo rzadko sie zdarza żeby bolbitis bez żadnych strat był przeniesiony do innego akwarium Liście które padają można powoli sukcesywnie wycinać . Ale nie wiem czy ja dobrze widzę - ten bolbitis wygląda mi na źle uwiązanego do korzenia - powino być uwiązane samo kłącze a liście powinny być luźne i chyba dlatego zaczęły te liście obumierać .Co do Heterantery możliwe ze są braki NO3. PO4 i mikro. Za kilka dni powinno się poprawiać. Spróbuj zdjęcia wrzucać na serwer forum troszkę większe bo z tego fotosika nic prawie nie widać.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-09, 19:44

Sorki ze post pod postem ale znalazłem coś bardzo interesującego - mam nadzieję że admin wybaczy ;) takie ryby trza by zakombinować :)
http://www.youtube.com/watch?v=LsgA7L86WAY

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-09, 20:51

Łoren pisze:wrzucać na serwer forum troszkę większe bo z tego fotosika nic prawie nie widać.
Wystarczy kliknąć na zdjęcie i się powiększy :)

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-02-09, 21:12

OTTO pisze:Wystarczy kliknąć na zdjęcie i się powiększy
Kliknij w moje i też sie powiększy zobaczysz jak? ;)

Awatar użytkownika
OTTO
Akwarysta

Post autor: OTTO » 2012-02-09, 22:21

Więc tak testy:
Ph tak gdzieś 7,2 - 7,4
PO4 widać poszło lekko w górę i jest zdecydowanie więcej niż 1 ale jeszcze nie 1,5
NO3 niestety bez zmian, czyli 5

Bolbitis przywiązałem na nowo, wiele go go nie został ale jak ma rosnąć to wystarczy ;)
Gorzej wygląda sytuacja z Bacopą, zostało jej już jedynie 3 kawałki o 2 cm, co dzień od dołu roślina jest ciemnozielona i rozpuszczona, więc urywam co złe i sadzę na nowo ale chyba trzeba ją przeznaczyć na straty, podobnie zaczęła się zachowywać ta roślina której nazwy nie znałeś i jest przed korzeniem, dziś wyłowiłem jej jeden liść, kompletnie rozpuszczony, i tak dzieję się z roślinami które miały kąpiel w kwasku, może stężenie 20 g na 2 litry było za mocne ?

A tak od dziś będzie wyglądać nawożenie:
-Carbo 8 ml
-KNO3 - 4 ml
-KH2PO4 - 3 ml
-KCL - 2 ml
-MgSO4x7H2O - 2 ml

- i od dziś początek Mikro 2 ml

Robert jak myślisz może te KNO3 więcej jeszcze dołożymy, skoro jest tak licho ?

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2012-02-10, 00:59

Łoren pisze:takie ryby trza by zakombinować
http://www.youtube.com/watch?v=LsgA7L86WAY
Co do Stipków; świetne ryby, mam i uwielbiam, ale... Wymagają silnego ruchu wody oraz budują gniazda pod kamieniami (kopią dość mocno!) w których śpią nocą. Samce są terytorialne, ale nie szkodzą sobie za bardzo. Ponieważ są to ryby z odłowu, po zniknięciu glona będzie problem z karmieniem, moje udało mi ''przestawić'', ale od kolegów hodowców słyszałam mniej optymistyczne historie...

ODPOWIEDZ