Zmętniała woda w 54 l akwa!
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Zmętniała woda w 54 l akwa!
Chochliczka... Twoje akwarium to jakaś... tragedia... Rosliny w słoikach, przypadkowe ryby, brak chyba jakiejkolwiek filtracji biologicznej...
Ten przypadek wbrew wszelkim zasadom które na forum głosimy nadaje się chyba tylko do całkowitego restartu, z podłożem, zasadzeniem roślin, właściwym wystartowaniem zbiornika itp. Proponuję dział "Jak zakładać akwarium" i dogłębna lekturę wątków dla początkujących...
Dodam jeszcze że to pierwsze akwarium jakie znam, które, jak wynika ze zdjęcia..."zwisa" poza krawędź szafki... Murowana katastrofa...
Ten przypadek wbrew wszelkim zasadom które na forum głosimy nadaje się chyba tylko do całkowitego restartu, z podłożem, zasadzeniem roślin, właściwym wystartowaniem zbiornika itp. Proponuję dział "Jak zakładać akwarium" i dogłębna lekturę wątków dla początkujących...
Dodam jeszcze że to pierwsze akwarium jakie znam, które, jak wynika ze zdjęcia..."zwisa" poza krawędź szafki... Murowana katastrofa...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
To jedno to chyba kieliszek do wina :hyhy:maol pisze:Rosliny w słoikach
A moje chyba pierwsze,które widzę bez podłoża :zdziwko: I pomyśleć,że to "akwarium"funkcjonuje 11miesięcy :zdegustowany: Biedne rybki :zalamany:maol pisze:Dodam jeszcze że to pierwsze akwarium jakie znam, które, jak wynika ze zdjęcia..."zwisa" poza krawędź szafki... Murowana katastrofa...
- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
tak wiec gochliczka... zalecamy ci kompletny restart zbiornika i zrobienie wszystkiego tak jak nalezy. akwarium samo w sobie jest ładne musisz tylko odpowiednio o nie zadbać i z 60 litrów możesz zrobić naprawdę ładny zbiornik, który będzie miał podłoże, będzie odpowiednio ustawiony, w którym zasadzisz rośliny tak jak należy i w którym będziesz miała ciekawa obsadę. bo według mnie pod nazwa żyworodki kryją sie same problemy :]
Pozdrawiam Wszystkich 

- maol
- Moderator
Reasumujac problem Chochliczki - proszę o zakończenie krytyki w tym miejscu - tyle wystarczy. Obawiam się, że w Twoim akwarium po prostu nie ma żadnej, najmniejszej nawet równowagi biologicznej. Proponuję, i to jest chyba jedyne sensowne wyjście, zacząć od nowa. Czyli przemyśleć i sprawdzić jakie ryby można w tym zbiorniku mieć i jakie chciałoby się mieć, zaaranżować wygląd zbiornika, zaplanować wszystko, a następnie porządnie to zrobić. Co oznacza właściwe ustawienie zbiornika, wykonanie podłoża, zasadzenie odpowiedniej ilości roślin, dojrzenie akwarium, wreszcie wpuszczenie ryb i właściwą opiekę nad zbiornikiem, filtrem, oświetleniem...
W stanie, w jakim obecnie znajduje sie Twoje akwarium, dalej sie nie da - i szybkimi krokami zmierzasz do całkowitej katastrofy.
P.S. Uprzedzając pytanie - nie ma "cudownych" chemicznych środków i preparatów, które sprawią, że woda się oczyści, i akwarium będzie piękne...
W stanie, w jakim obecnie znajduje sie Twoje akwarium, dalej sie nie da - i szybkimi krokami zmierzasz do całkowitej katastrofy.
P.S. Uprzedzając pytanie - nie ma "cudownych" chemicznych środków i preparatów, które sprawią, że woda się oczyści, i akwarium będzie piękne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
zbaczając troszkę z tematu...nie jest tak źle...Mam same żyworódki w jednym akwarium i żadnych problemów.W razie zainteresowania zapraszam w dział galerii-akwarium 100litrowe Plaża żyworódekblack1diamond pisze: bo według mnie pod nazwa żyworodki kryją sie same problemy
Pozdrawiam

-
- Nowicjusz
- Imię: Joanna
no to mni sie dostalo zescie siem nakrzyczeli zamiat odrazu [powiedziec co i jak dzieki piekne
- Dziubek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Beata
Spokojnie.. Oddaj rybki i zacznij od nowa. kup żwirek 3zł za torebke to nie tragedia Dobry filtr posadz roslinki daj akwarium dojrzec jakieś 2 tygodnie potem wpuść rybki i bedzie ok;)
./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/8165.htm mój były zbiorniczek;)
- maol
- Moderator
Nie ma co się obrażać, to była jak by na to nie patrzeć, twórcza krytyka. Proponuję zacząć od lektury np. http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Tam dowiesz się o wielu rzeczach, których brakuje Twojemu zbiornikowi. I spokojnie, powoli, dojdziesz na pewno do całkiem fajnego rezultatu, w czym - taką mam nadzieję - wszyscy Forumowicze chętnie pomogą.
Tam dowiesz się o wielu rzeczach, których brakuje Twojemu zbiornikowi. I spokojnie, powoli, dojdziesz na pewno do całkiem fajnego rezultatu, w czym - taką mam nadzieję - wszyscy Forumowicze chętnie pomogą.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- black1diamond
- Stały bywalec
- Imię: Adrianna
chochliczka39 przecież nikt nie chciał cię obrazić. po prostu jest to dla nas szok ze tak igrasz stawiając akwarium nie do końca na szafce. na pewno chcesz aby twoje rybki były zdrowe ruchliwe i piękne a twoje akwarium przykuwało wzrok zdrowymi zielonymi roślinami i ciekawa aranżacja.
Pozdrawiam Wszystkich 

- Dziubek
- Stały bywalec
Dokładnie... Pomału dojdziesz ze wszystkim do ładu..
-
- Zakręcony forumowicz
- Imię: dawid
- Kontakt:
To musisz mieć dużo kasy narażając się na taką katastrofę. Ratuje Cię tylko kompletny restart i wymiana obsady.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Dziubek
- Stały bywalec
wcale nie tak dużo koło 100zł wystarczy żeby doprowadzić zbiornik do pożadku
- maol
- Moderator
Dokładnie - przecież Chochliczka wszystko juz ma! Potrzebne jest tylko odpowiednie podłoże, trochę roślinek, dojrzenie akwarium i dopasowanie składu rybek. To będzie koszt co najwyżej kilkudziesięciu złotych i w sumie kilku godzin pracy, wliczając w to zdobywanie wiedzy na forum :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Dziubek
- Stały bywalec
filtra ja nie widze:/ Jak się nie myle i nie masz filtra to polecam ci aquael fan1 plus ja mam go w swojej 60tce i spelnia swoje zadanie wspaniale a kupiłam go za 58zł w zoologu
- maol
- Moderator
Eeee..., z opisu wynika że filtry sa nawet chyba dwa :-) Więc po co przepłacać? :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back